Mimi Brănescu şi Andi Vasluianu – Anchetatorii de la TVR 1

De: Cătălina Matei / 10.03.2008, 00:00
Mimi Brănescu şi Andi Vasluianu - Anchetatorii de la TVR 1
Din 10 martie, cei doi actori sînt protagoniştii unui nou serial poliţist – ”Serviciul Omoruri”, care va fi difuzat la TVR 1. Fără cascade spectaculoase sau urmăriri cu elicopterul, explozii şi împuşcături, producţia îşi propune să prezinte cazuri autohtone, rezolvate în stil mioritic. Cu alte cuvinte, o producţie românească get-beget!

Deşi se cunosc de mulţi ani, sînt prieteni buni, amîndoi fiind născuţi în 1974, cei doi actori nu au mai jucat împreună, pînă acum, în vreun serial sau într-o piesă de teatru. Însă primii paşi spre actorie i-au făcut împreună în 1994, cînd s-au înscris la Universitatea Ecologică. După un an, Andi a dat admiterea la UNATC, iar Mimi l-a urmat în 1996. De atunci, fiecare a avut o altă evoluţie. ”Serviciul Omoruri” este producţia care i-a adus împreună pe cei doi actori despre care se spune că ”joacă la fel ca-n viaţă”, iar regizorul Valentin Hotea le-a dat în grijă două roluri cît se poate de fireşti. Astfel, Mimi îl interpretează pe Tiberiu Mircea – un poliţist obişnuit, însurat şi cu probleme de familie, iar Andi este Denis Vasilache, un anchetator ferchezuit, proaspăt transferat la Serviciul Omoruri. De altfel, personajul său, metrosexual convins, i-a adus lui Andi multe complimente pe platoul de filmare, atunci cînd a apărut în ”pielea” personajului, adică aranjat şi dichisit: ”James Bond al României!”, l-a numit zîmbind Mimi. Se ştie despre cei doi că nu apar oriunde, oricum, oricînd. Deşi sînt doi actori foarte apreciaţi de critici, îi vedem destul de rar în producţii comerciale. Mai degrabă, apar în producţii publicitare, amîndoi fiind extrem de căutaţi de agenţiile de profil. Iar pe Mimi l-am văzut şi în cel mai recent videoclip al trupei Morandi. De ce au acceptat să joace în miniseria de la TVR 1? Mi-a plăcut că e scris bine şi nu are prostii. Ce înseamnă prostii? Prostie e să vrei să faci un serial american cu români. Sau să faci dintr-o poveste americană una românească. Nu merge. Este un serial de bun simţ, în care nu s-a sărit calul şi în care se joacă decent”, explică Mimi.

Patru simţuri… anchetate!
În cele patru episoade, din şase – cîte ar fi în total, fiecare caz anchetat se va învîrti în jurul unui simţ. Cele patru sînt văzul, mirosul, simţul tactil şi gustul. ”Totul este românesc, inclusiv birourile poliţiştilor. În plus, există un domn specialist în criminalistică, de la Poliţia Capitalei, care ne-a explicat cum vorbesc criminaliştii, ce obiceiuri au… De exemplu, noi am spune că . Criminaliştii zic . Sînt tot felul de expresii specifice, dar şi gesturi. Orice poliţist criminalist stă cu mîinile în buzunar atunci cînd ajunge la locul crimei, ca să nu lase amprente. Asta în cazul în care nu există mănuşi”, povesteşte Andi. După ce au filmat în morga Spitalului Municipal din Bucureşti, Andi şi Mimi s-au chinuit să scape de mirosul impregnat vreo trei zile.

Cînd băiatul e fetiţă…
Într-un interviu anterior, Mimi Brănescu ne povestea cum se pregătea să devină tătic de băiat. Însă, între timp, lucrurile s-au schimbat radical: Petru s-a transformat în… Ana. ”Ştiam că o să am băiat. Deja îi alesesem numele – Petru. Cînd soţia mea, însărcinată în 3 luni şi 3 săptămîni, a făcut ecografia 3D, ni s-a spus că o să avem băiat şi am luat tot ce trebuie unui băieţel. La spital, după ce Mirela a născut, a venit anestezista la mine şi mi-a spus: . I-am răspuns că sînt cu băiatul. Ea s-a uitat lung la mine şi a plecat. Am crezut că e o glumă. Cînd a ieşit asistenta cu bebeluşul în braţe, era învelit într-o păturică roz. Atunci m-am prins că nu-i băiat, mi-a arătat ce trebuia şi mi-a zis: . Pe mine m-a buşit plînsul, mai ales că mi-am dorit fetiţă de la început. Uite-aşa a apărut Ana Brănescu, care are acum un an şi două luni. Prin urmare, ai grijă ce-ţi doreşti că ţi se împlineşte!”, se amuză Mimi. Andi este căsătorit de aproape un an şi îşi doreşte foarte mult să fie naşul lui Mimi: “Mi-aş dori foarte tare, mai ales că aş continua un lanţ de cumetrii. Vali Hotea, regizorul serialului, l-a cununat pe Radu Muntean. La rîndul lui, Muntean l-a năşit pe Dragoş Bucur. Apoi, Bucur – pe Porumboiu, iar Porumboiu – pe mine”. Pînă cînd cei doi vor deveni naş şi fin, Mimi şi Andi speră să joace împreună şi pe scenă, într-o piesă tradusă şi adaptată de Mimi.

Din culise…

  • în episodul 4, apare o echipă de intervenţie pirotehnică SRI cu robot telecomandat
  • cînd au filmat în morga Spitalului Municipal, au operat, ore întregi, pe ”manechine” fardate profesionist la filmări, s-au folosit tot soiul de animale – pisici (una, mai cu personalitate, l-a zgîriat destul de rău pe unul dintre actori), cîini, peşti exotici şi hamsteri
  • pentru episodul 2, s-a filmat nopţi întregi la minus 10 grade, lîngă balta de la Piaţa Delfinului
  • regizorul Vali Hotea a inundat un apartament real pentru… veridicitate!