Mingea de fotbal care nu se sparge niciodată!

De: Marian Andrei / 14.11.2012, 17:40
Mingea de fotbal care nu se sparge niciodată!
În cheamă Tim Jahnigen și, după ce a văzut documentare cu copii din țările lumii a treia jucând fotbal cu mingi improvizate din te miri ce, a decis să-și dedice viața pentru realizarea unei mingi de fotbal.. indestructibile.

Astfel s-a născut Fotbal One World, mingea căreia poți să-i faci orice fără a se desumfla, de la înțepături cu cuțitul sau obiecte ascuțite, până la trecerea cu mașina peste ea.

Ideea americanului s-a născut atunci când, în 2006, a vizionat un documentar despre copiii din Darfur, care și-au găsit un refugiu din calvarul lor zilnic în jocul de fotbal. Din cauză că mingile donate de forțele de menținere a păcii și diverse societăți caritabile nu rezistau, de multe ori, nici 24 de ore pe solul stâncos transformat de copii în teren de fotbal, aproape tot timpul se juca cu mingi improvizate.

Cercetările lui Jahniger s-au lovit inițial de scepticismul inginerilor care, întrebați despre un material care să nu se uzeze, să nu se rupă și să nu necesite umflare, ridicau din umeri. Totuși, după doi ani, i-a surâs norocul, fiindu-i recomandat PopFoam-ul, o spumă din etilen-acetat de vinil, un material similar cu cel folosit la fabricarea popularelor încălțări Crocs.

După aproape un an de zile a apărut Fotbal One World (numită așa după unul din cântecele lui Sting, care a sponsorizat producerea prototipului) iar Jahnigen deja căuta finanțatori pentru producerea mingiei.

Aflată acum la a cincea generație, Fotbal One World, a cărei durată de viață este estimată la 30 de ani, a fost produsă deja în 50.000 de exemplare care, cu excepția prețului considerat încă ridicat (40 de dolari), a convins până și UNICEF-ul, care a cumpărat deja peste 5.000 de bucăți.

La rândul său, General Motors a promis să cumpere 1,5 milioane de mingi de fotbal în următorii 3 ani și le doneze copiilor nevoiași, în timp ce Jahnigen trimite săptămânal două containere cu mingi copiilor din Afria și Asia, pentru care o minge este mult mai valoroasă decâu un smartphone.