Ministerul Sănătății a scumpit analizele medicale, cu 30%

Apropo.ro / 05.04.2012, 14:30
Ministerul Sănătății a scumpit analizele medicale, cu 30%
Ministerul Sănătății a decis majorarea tarifelor pentru analizele medicale efectuate la stat.

Analizele medicale efectuate în laboratoarele Directiilor de Sănătate Publică, adică la stat, oricare ar fi ele în țară, sunt mai scumpe cu 30%, începând din această lună.

Ministerul Sănătății a decis scumpirea lor din cauza creșterii costurilor de întreținere a aparaturii și reactivilor necesari realizării unei analize. Astfel, analizele la stat au ajuns să fie mai scumpe decât în laboratoarele private.

Dacă înainte analizele medicale din cadrul laboratoarelor Direcției de Sănătate Publică se încadrau între 10 și 22 de lei, acum prețurile acestora au ajuns să fie cuprinse între 13 și 35 de lei.

Cea mai ieftină investigație costă, după majorare, 13 lei, în timp ce pentru una complexă, precum coprocultura, vom da chiar și 35 de lei, în loc de 22 de lei, cât era până acum. Pentru un exudat faringian, care costa 13 lei, oamenii trebuie să scoată din buzunare acum 25 de lei, în timp ce pentru o analiză de sânge va trebui să plătim cu circa 7 lei în plus.

Tot din luna aprilie, Ministerul Sănătății anunță că va pune în aplicare un nou proiect. Este vorba despre gratuitatea testului Babeș Papanicolau, pentru toate femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Programul Ministerului Sănătății vizează toate femeile care sunt active sexual. Pacientele vor face un test Babeș-Papanicolau, fie la medicii de familie, fie la ginecologi.