Ministerul Sănătății renunță la finanțarea spitalelor private

Apropo.ro / 15.01.2013, 13:45
Ministerul Sănătății renunță la finanțarea spitalelor private
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, afirmă că prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie va fi sistată finanțarea din fondurile CNAS a unităților spitalicești private.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, afirmă că prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie va fi sistată finanțarea din fondurile CNAS a unităților spitalicești private și astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10 la sută mai mare.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, la Târgu Mureș, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susține numai spitalele publice din România, fiind sistată finanțarea din fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unitățile spitalicești private, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Spitalele publice se declară mulțumite de intenția ministrului Sănătății de a sista alocarea de fonduri către spitalele private, sume respective urmând să fie redistribuite unităților sanitare strategice, în timp ce unii particulari spun că măsura va afecta pacienții și va crește costurile.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) alocă spitalelor, anual, aproximativ 1,6 miliarde de euro, din care 45 de milioane de euro merg la spitalele private. Potrivit MS, banii care vor fi luați de la spitalele private, respectiv cele 45 de milioane de euro, vor fi repartizați pentru programele de terapie intensivă, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic și traumă.

Pentru dezvoltarea programelor care consumă cei mai mulți bani, respectiv cele de terapie intensivă, infarct miocardic și accident vascular ischemic și traumă, MS are nevoie de 200 de milioane de lei.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) crede că o eventuală decizie de sistare a finanțării din fondurile CNAS pentru spitalele private, despre care a vorbit ministrul Eugen Nicolăescu, va încălca dreptul pacienților de a alege furnizorii pe care îi doresc.

Citește mai multe detalii despre decizia Ministerului Sănătății, pe Mediafax.ro