Ministrul de finanțe al Argentinei a demisionat

Apropo.ro / 24.04.2002, 17:57
Ministrul de finanțe al Argentinei a demisionat
Ministrul de finanțe al Argentinei a demisionat marți, fapt ce pune sub semnul întrebarii viitorul politicii economice a Argentinei și aduce Guvernul statului sud-american în pragul unei noi crize, comenteaza Financial Times. Jorge Remes Lenicov este al cincilea ministru de

Ministrul de finanțe al Argentinei a demisionat marți, fapt ce pune sub semnul întrebarii viitorul politicii economice a Argentinei și aduce Guvernul statului sud-american în pragul unei noi crize, comenteaza Financial Times.

Jorge Remes Lenicov este al cincilea ministru de finanțe care demisioneaza de la sfarșitul lui 2000. Decizia lui Lenicov survine dupa eșecul sau în încercarea de a asigura sprijinul Congresului pentru votarea unei legi de urgența prin care depozite în valoare de 45 miliarde de peso (zece miliarde de dolari) ar fi fost convertite în obligațiuni guvernamentale.

Guvernul l-a numit în locul lui, în aceeași zi, pe Alito Guadagni, ministrul industriei energetice. În New York, Mario Blejer, guvernatorul bancii centrale, și-a anulat apariția la o conferința programata la Institutul de Finanțe Internaționale, fapt care a determinat zvonuri privind o posibila demisie a sa.

Incertitudinea planeaza înca asupra bancilor, pe care decizia tribunalului de a permite accesul populației la depozitele anterior înghețate le-a adus în pragul falimentului.

Cu o zi înainte de demisia ministrului de finanțe, președintele Eduardo Duhalde încredințase problema Congresului, declarand ca daca legea nu este aprobata, bancile vor fi salvate doar printr-un miracol.

El a adaugat ca legiuitorii sunt liberi sa aleaga un nou președinte daca nu sunt mulțumiți de performanțele lui.

Marți, Duhalde a convocat o ședința de urgența pentru a determina daca fragila coaliție parlamentara care îl susține poate supraviețui.

Participanților li s-a cerut sa aduca propuneri concrete și planuri alternative de salvare a sistemului bancar, care înregistreaza zilnic pierderi de peste 100 mil. peso.

Tribunalul continua sa oblige bancile sa returneze depozitele populației. Un judecator a trimis chiar un contingent de poliție și un lacatuș la o sucursala a HSBC pentru a recupera economiile unui reclamant, raporteaza presa locala.

În mijlocul acestui nou haos politic, țara ramane în impas, tranzacțiile fiind limitate în general la numerar. Masurile de înghețare a depozitelor ar trebui sa fie ridicate maine.

Multe magazine au fost închise, iar altele au refuzat carțile de credit sau de debit.

Anca VasiliuZIARUL FINAICAR

Tags: