Mintea umană este matematică „pură”

De: Mihaela Enache / 07.02.2014, 12:15
Mintea umană este matematică „pură
Dacă arunci o minge de cricket în aer, aceasta urmează o traiectorie aproximativ parabolică. Planetele și alte organisme astrofizice urmează și ele orbite eliptice.

Aceasta nu este o coincidență. Întregul univers urmează un model matematic sau, cu alte cuvinte, universul în sine este matematică – așa susține cosmologul suedez-american Max Tegmark.

În opinia lui Tegmark, totul în univers – inclusiv mintea umană – este parte dintr-o structură matematică.

Asta înseamnă că mintea umană lucrează în modele matematice?

Oamenii de știință ar putea fi, probabil, într-o zi, în măsură să descrie chiar conștiința folosind matematica, spune Tegmark, profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

„Conștiința este, probabil, modul în care informațiile se simt atunci când sunt în curs de procesare în anumite moduri, foarte complicate”, a spus Tegmark.

El a subliniat că multe descoperiri mari în fizică au implicat unificarea a două lucruri odată considerate separate: energia și materia, spațiul și timpul, electricitatea și magnetismul.

El a spus că suspectează că mintea – care este sentimentul de conștiență de sine – va fi în cele din urmă unificat cu corpul, care este o colecție de particule în mișcare.

Unii oameni susțin că matematica este doar un instrument inventat de oamenii de știință pentru a explica lumea naturală.

Dar Tegmark spune că structura matematică găsită în lumea naturală arată că matematica există în realitate, nu doar în mintea umană.