Minus 36 de mii de locuitori

Apropo.ro / 14.01.2002, 16:42
Minus 36 de mii de locuitori
Conform unui raport al Direcției de Sanatate Publica a Județului Hunedoara fața de acum 12 ani, hunedorenii sunt mai puțini cu 36 de mii de locuitori. Situația este echivalenta cu dispariția populației unui oraș de dimensiunea Vulcanului sau

Conform unui raport al Direcției de Sanatate Publica a Județului Hunedoara fața de acum 12 ani, hunedorenii sunt mai puțini cu 36 de mii de locuitori. Situația este echivalenta cu dispariția populației unui oraș de dimensiunea Vulcanului sau Lupeniului.

De asemenea, raportul mai arata ca exista o tendința alarmanta de îmbatrînire a populației, crescând numarul hunedorenilor de peste 60 de ani.

Principala cauza de deces, bolile aparatului circulator
Cei mai mulți hunedoreni mor din cauza bolilor aparatului circulator și a tumorilor. Anul trecut peste 3000 de locuitori ai județului au decedat în urma unor boli ale aparatului circulator, majoritatea dintre aceștia fiind batrânii. În anul 2001 au fost luate în evidența peste 500 de noi cazuri de cancer, 175 fiind cancere bronhopulmonare.

Medicii avertizeaza ca la nivelul județului Hunedoara bolile aparatului respirator sunt mult mai frecvente decât la nivel național. Explicația data în acest caz este ca populația este mai expusa la factorii de risc din mediul de viața.

Șase victime ale SIDA
Aproape 300 de hunedoreni au murit dupa ce au suferit de pe urma unor leziuni traumatice sau a otravirilor. Din cauza tulburarilor mintale au decedat 16 persoane, iar bolile sistemului nervos au condus la decesul a altor 38 de persoane. SIDA a facut anul trecut șase victime în județul Hunedoara.

Direcția de Sanatate Publica a Județului Hunedoara recunoaște ca raportarea cazurilor de infecție cu virusul HIV este mai mic decât numarul real de îmbolnaviri. Aproape 100 de copii între 5 și 9 ani se afla sub supravegherea Direcției în programul de control HIV-SIDA.

De trei ori mai mulți tuberculoși
În Valea Jiului au crescut foarte mult îmbolnavirile datorate bolilor infecțioase. În 12 ani numarul cazurilor de tuberculoza s-au înmulțit în județ de mai bine de trei ori. În 2001 au fost înregistrate peste 500 de noi cazuri. Conform statisticilor, barbații sunt mai afectați de aceasta boala, decât femeile.

Cea mai scazuta natalitate
Lucia Bulugean (medalion), directorul Direcției de Sanatate Publica a județului Hunedoara spune ca suntem în perioada în care natalitatea este cea mai scazuta din istoria județului.

„Prabușirea natalitații și creșterea mortalitații au facut ca populația județului Hunedoara sa scada îngrijorator în ultimii ani”, precizeaza Lucia Bulugean. Mortalitatea în spitalele hunedorene este mai mare decât cea înregistrata la nivel național.(Sorina Popa)