Miss Piranda 2005 – un maraton manelistic de 5 ore

Apropo.ro / 18.01.2005, 10:57
Miss Piranda 2005 - un maraton manelistic de 5 ore
Miss Piranda 2005, concursul de frumusețe rezervat tinerelor de etnie rroma din România, a fost anunțat, ca de obicei, cu surle și trîmbițe. Dar, la doua ore de la startul maratonului de peste cinci ore de manele, spectatorii nu apucasera sa vada nici picior de Piranda...


Miss Piranda 2005, concursul de frumusețe rezervat tinerelor de etnie rroma din România, a fost anunțat, ca de obicei, cu surle și trîmbițe. Dar, la doua ore de la startul maratonului de peste cinci ore de manele, spectatorii nu apucasera sa vada nici picior de Piranda…

Publicul a umplut conștiincios, duminica seara, Sala Polivalenta, pentru a-i vedea pe „frații” Nicolae Guța, Sorin Copilul de Aur, Adi de la Vîlcea, Vali Vijelie, Petrica Cercel, Florin Salam, Jean de la Craiova, Liviu Puștiul și foarte mulți alții. De altfel, întregul spectacol a fost, se pare, un pretext pentru „producerea” pe scena de la Polivalenta a tuturor maneliștilor în voga. Toți, fara Adi De Vito, care ca și în 2004 a lipsit de la Miss Piranda.

Un maestru de ceremonii cu sacou plin de sclipici, care strecura obsesiv expresii și gesturi obscene în fiecare speech și se lasa așteptat de fiecare data cînd trebuia sa-și faca apariția, a fost nevoit sa ceara publicului sa aplaude, din cauza ca cei prezenți se pricepeau mult mai bine la fluierat.

„Aplaudați ba, ce dracuÂ’, sa se simta și ei bine… Gata? Ați terminat cu fluieraturile? (…) Stai, dracuÂ’, pe locul tau! Sau ce? N-ai pe ce sta? Atunci stai, ba, pe gînduri!” se adresa prezentatorul celor prezenți. Primea, în schimb, doar niște aplauze anemice, care nu durau mai mult de zece secunde.

Într-un du-te-vino continuu în care vînzatoarele de semințe și de briz-briz-uri luminoase își faceau conștiincios datoria laudîndu-și în gura mare marfa, pe scena s-au perindat fara oprire numai „talente extraordinare”, dupa spusele prezentatorului. Un „talent” a fost și Daniela Gyorfi, care s-a lepadat de muzica pop și l-a acompaniat pe Florin Salam pentru cîteva manele. Și stilul i s-a potrivit, desigur, ca o manușa…

„Și în mod special pentru toți, o dedicație speciala în mod special…” se auzea la începutul, la sfîrșitul și în cursul fiecarei manele… Unii cîntau live („pe bune”), acompaniați de trupa de lautari (cu eșarfe portocalii la gît) a lui Dan Bursuc, „sau trupa lui Traian Basescu”, dupa cum a ținut prezentatorul cu sacou cu sclipici sa informeze publicul. Alții, s-au mulțumit sa faca playback…, dar și aici, ba dadeau mai tîrziu din gura, ba lasau banda sa cînte și se întreceau sa faca dedicații vreunui „frate biban” de la care tocmai primisera o bancnota verzulie.

În sfîrșit, dupa doua ore și jumatate, își fac prima apariție Pirandele. Unele mai înalte, altele mai scunde, unele mai slabuțe, altele mai grasuțe, unele mai brunete, altele mai blonde…dar toate pregatite pentru prima proba: rochiile de seara. Foarte emoționate și pline de sclipici pe piele și în par, fetele, cu vîrste între 15 și 23 de ani, dupa ce s-au privit ore în șir în oglinzile de la garderoba, s-au înfațișat publicului. Doar pentru trei minute… pentru ca pe scena trebuiau sa apara alte „talente extraordinare” ale „noului gen al muzicii lautarești, manelele”.

Și nu aveau sa-și mai arate chipul decît dupa alte doua ore, cînd a urmat proba de foc, probabil decisiva: costumul și dansul oriental. Fetele și-au zgîlțîit din toate puterile șoldurile și bustul pentru a cuceri juriul format din Jean de la Craiova, Dan Bursuc, Petrica Cercel și Costel Petrișor.

Într-un final epuizant, dupa mai bine de cinci ore, Piranda s-a vazut cu coronița pe cap! Miss Piranda 2005, Ștefania Petrache, în vîrsta de 17 ani, a luat atît coronița cît și premiul de 20 milioane lei. Ana-Maria Gheorghe, 16 ani, și Roxana Ciobanu, 17 ani, i-au urmat pe podium, adjudecîndu-și premiile de 15, respectiv, 10 milioane lei.

Mediafax