Miţa Biciclista, faimoasa curtezană care a primit casă de la Ferdinand I. ”Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa abandonau politica”

Apropo.ro / 02.07.2018, 14:20
Miţa Biciclista, faimoasa curtezană care a primit casă de la Ferdinand I. ''Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa abandonau politica''
Construită la începutul secolului XX de către arhitectul Nicolae C. Mihăescu, Casa ''Miţa Biciclista'' este şi în prezent un monument arhitectural şi istoric. Însă o bună parte din faima clădirii i-a fost conferită de către principala locatară: Miţa Biciclista.

Maria Mihăescu s-a născut în 1885 la Diţeşti, judeţul Prahova, într-o familie modestă. Fiind o tânără ambiţioasă, Maria acceptă propunerea instalatorului neamţ la care lucra mama sa şi astfel îşi începe cariera de curtezană peste hotare. Devine iniţial amanta regelui Leopold al Belgiei. După o perioadă petrecută în Paris, femeia se întoarce în România şi se mută în clădirea cunoscută în prezent cu denumirea de Casa ”Miţa Biciclista”. Locuinţa, construită în stil art nouveau, păstrează şi în prezent farmecul interbelic. Ferestrele sale fiind împodobite cu basoreliefuri cu lei şi cupidoni. Arhitectul Nicolae C. Mihăescu, despre care nu se ştie să fi fost rudă cu Miţa,  este cel care a proiectat şi actuala clădire a Ministerului Educaţiei Naţionale, Palatul Sinodal al Mănăstirii Antim, precum şi fostul Palat al Societăţii Funcţionarilor Publici din Piaţa Victoriei.

Articolul integral aici!