Miţa Biciclista: Povestea fascinantei prostituate de lux din Bucureşti

De: Nicoleta Nicolae / 05.10.2015, 10:39


Miţa Biciclista: Povestea fascinantei prostituate de lux din Bucureşti
Miţa Biciclista a fost una dintre cele mai cunoscute prostituate de lux ale Capitalei. I-a avut amanţi pe Nicolae Grigorescu, Octavian Goga sau regele Ferdinand, despre care se vorbea că i-ar fi făcut cadou casa care se află şi astăzi în apropiere de Piaţa Amzei şi care îi poartă şi numele.

Porecla de Miţa Biciclista a primit-o prin anul 1898, când a fost văzută de ziaristul George Ranetti plimbându-se cu bicicleta pe Calea Victoriei. Se spunea că acesta era îndrăgostit de ea, dar pentru că îl respingea acesta a poreclit-o „Miţa Biciclista”.

Miţa Biciclista, pe numele real Maria Mihăescu, s-a născut în anul 1885 la Diţeşti, în judeţul Prahova. A fost fiica unei spălătorese care lucra la un instalator neamţ. Pe la 14-15 ani, ea a fost remarcată şi luată cu voia ei în începerea „carierei de curtezană”. Devenită o tânără cultă şi învăţată la pension în străinătate, Maria Mihăescu l-a avut ca prim amant pe Regele Leopold al Belgiei.

Sursa: historia.ro

„Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa, burghezii de la Oteteleşanu şi boemii de la Kubler abandonau politica şi svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte şi cu o caschetă de mătase albă, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate două ace mari a la Madame Butterfly”, o descrie Alexandru Predescu în „Vremuri vechi bucureştene”.

Se spune că Miţa ieşea pe străzi de bunăvoie şi îşi alegea singură clienţii, care de obicei erau persoane cunoscute sau cu mulţi bani. „Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ’20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta”, povesteşte istoricul Neagu Djuvara, în cartea „Un secol cu Neagu Djuvara”.