Mitul morților care umblă, din Tana Toraja (Indonezia)

Apropo.ro / 16.03.2012, 13:00
Mitul morților care umblă, din Tana Toraja (Indonezia)
Dacă până acum ai crezut că zombie există în imaginația povestitorilor, iată că nu este deloc așa. În Indonezia există un caz uluitor.

Dacă s-ar da crezare ritualurilor din Toraja, Indonezia, aproape toți locuitorii care mor se transformă în zombie. Aparent, câțiva oameni ai locului au puterea de a face morții să umble. Și nu în sensul metaforic.

Vorbind despre ritualurile funerare din Toraja se pare că există două teorii separate despre evoluția morților vii.

Una dintre acestea își are originea în trecutul îndepărtat și se crede că un bărbat, care a murit, trebuie înmormântat în satul de unde provine, nu acolo unde a decedat. Din moment ce localnicii trăiesc izolati, este extrem de dificil pentru membrii familiei să transporte corpul decedatului, pe distanțe mari, pentru a-l îngropa până la locul de baștină.

zombie din Torja

Corpul decedatului este mutat în sicriul cumpărat de familie

Aici intervin cei cu puteri magice asupra celor morți. Aceștia îi „trezesc” pe decedați pentru ca ei să facă drumul singuri, fară niciun ajutor, până la groapă. Pare un fel de serviciu mobil pentru cei morți.

A doua teorie se referă la zombie din Toraja, care sunt de-a dreptul înspăimântători. Localnicii cred că moartea este un proces lung și necesită mulți ani pentru cei decedați să ajungă la finalul drumului vieții, pentru a-și găsi, în cele din urmă, liniștea la loc cu verdeață.

Înmormântarea este un proces elaborat și costisitor ce permite decedaților o tranziție ușoară, spre lumea de dincolo. În cazul în care familia nu își permite să-și îngroape mortul, se poate folosi un sicriu pe o perioadă determinată, până când familia va strânge banii necesari înmormântării.

Odată aceste nevoi îndeplinite, mortul se ridică și merge spre „noua lui casă”, care este și ultima. Adică este mutat.

De aici vine și neîntelegerea cu adevăratul sens al „morților care umblă”. Din imaginea care dă fiori oricui o privește am fi tentați să credem că undeva, în această lume mare, chiar există așa ceva, dar nu este adevărat. Este vorba de un mit ce pleacă de la mutarea corpului decedat dintr-un sicriu împumutat, într-unul personal, ocupat pentru toată viața.