Miza implicarii militare în Irak a Australiei este petrolul

Apropo.ro / 05.07.2007, 11:32
Miza implicarii militare în Irak a Australiei este petrolul
Australia a recunoscut, joi, pentru prima data ca una din mizele implicarii sale militare în Irak este securizarea aprovizionarii cu petrol, potrivit unui raport redactat de Ministerul Apararii si dat publicitatii joi, relateaza AFP. "Actualizarea strategiei noastre de aparare pe

Australia a recunoscut, joi, pentru prima data ca una din mizele implicarii sale militare în Irak este securizarea aprovizionarii cu petrol, potrivit unui raport redactat de Ministerul Apararii si dat publicitatii joi, relateaza AFP.

„Actualizarea strategiei noastre de aparare pe care o publicam astazi defineste o serie de prioritati pentru apararea si securitatea Australiei iar asigurarea resurselor este una dintre acestea”, a declarat ministrul Apararii, Brendan Nelson, pentru postul australian de televiziune ABC.

„În mod clar, Orientul Mijlociu, si nu doar Irakul, ci întreaga regiune, este un important furnizor de energie, în special de petrol, pentru restul lumii”, a precizat acesta, subliniind ca „orice retragere prematura din Irak trebuie sa faca obiectul unei analize”.

Australia, stat al carui premier conservator, John Howard, este un aliat fidel al presedintelui american George W. Bush, a participat la invadarea Irakului în martie 2003. Circa 1.575 de militari austalieni sunt în continuare mobilizati în Irak.

Mediafax