MNAR primeste în administrare spatii ale Salii Palatului

Apropo.ro / 08.06.2007, 12:14
MNAR primeste în administrare spatii ale Salii Palatului
Muzeul National de Arta al României (MNAR) va primi în administrare 340,57 mp, suprafata aflata în domeniul public al statului si administrarea Centrului Cultural "Sala Palatului", transferul fiind determinat de transformarea Salii Palatului în primul "mall cultural"


Muzeul National de Arta al României (MNAR) va primi în administrare 340,57 mp, suprafata aflata în domeniul public al statului si administrarea Centrului Cultural „Sala Palatului”, transferul fiind determinat de transformarea Salii Palatului în primul „mall cultural” din România.

Partile din imobil ce urmeaza a fi transmise în administrarea MNAR nu fac obiectul unor cereri de restituire. „Pentru a putea fi demarate actiunile în vederea întocmirii proiectului pentru reabilitarea Salii Palatului, trebuie delimitate clar partile de imobil necesare si utile activitatii celor doua institutii – Centrul Cultural Sala Palatului si Muzeul National de Arta al României”, se arata în proiectul de HG elaborat de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), care are în subordine Sala Palatului si MNAR. Proiectul a fost aprobat de Guvern.

De la înfiintarea sa, în 1948, MNAR a functionat în Aripa Kretzulescu si Corpul Central din fostul Palat Regal. În anii 1960, au început lucrarile la Complexul Sala Palatului, muzeul fiind mutat în Aripa Stirbei, iar Corpul Central si Aripa Kretzulescu fiind folosite de Consiliul de Stat.

Astfel, Sala Palatului a fost pozitionata si legata de Palatul Regal din considerente functionale la acea vreme – legatura functionala a spatiilor din Consiliul de Stat de scena Salii Palatului. În anul 1990, prin Hotarârea Guvernului nr. 283, se atribuie fostul spatiu al Consiliului de Stat, în totalitate (Corp Central si Corp Kretzulescu), Muzeului National de Arta al României.

În anul 2006, prin HG nr. 1088, a fost înfiintat Centrul Cultural „Sala Palatului”, institutie publica cu personalitate juridica, aflata în subordinea Ministerului Culturii si Cultelor.

Pentru functionarea acestei noi institutii, a fost aprobata, prin acelasi act normativ, transmiterea imobilului Sala Palatului din domeniul privat al statului si din administrarea RAPPS în domeniul public al statului si în administrarea Ministerului Culturii si Cultelor.

Mediafax