Moarte „pe viu”, la o expozitie de arta

De: Manuela Stoicescu / 21.04.2008, 15:23
Moarte
In cursa pentru opera desavarsita, un artist planuieste sa organizeze o expozitie in care piesa centrala sa fie un muribund.

Dupa controversata poveste a cainelui lasat sa moara in numele artei, Gregor Schneider, un artist german, planuieste o expozitie senzationala: "Vreau sa arat o persoana murind din cauze naturale sau pe cineva care tocmai a murit", a declarat el pentru The Art Newspaper. "Scopul meu este sa arat frumusetea mortii", a adaugat "artistul".

Departe de a provoca scandaluri din partea semenilor, ideea are numerosi admiratori iar dr. Roswitha Franziska Vandieken s-a oferit chiar sa-l ajute pe Gregor sa gaseasca voluntari pentru expozitia sa: adica oameni gata sa moara in vazul lumii, de dragul expresiei artistice. Daca muzeele nu vor fi de acord sa-i sustina expozitia, Schneider va expune muribundul intr-un studio din orasul sau de bastina, Rheydt.

Cea mai noua expozitie a sa se intituleaza Sweet Smell si consta intr-un sir de cinci camere prin care vizitatorul trebuie sa mearga singur. Camerele sunt cat se poate de simple, dar in ele domneste intunericul si racoarea. Vizitatorul nu se poate intoarce inapoi odata ce-a intrat in prima camera iar fiecare incapere este modificata pentru a da un impuls imaginatiei si a "alerta" simturile.