Mocheta: material și stil pentru fiecare cameră

Apropo.ro / 04.05.2022, 18:57
Mocheta: material și stil pentru fiecare cameră

Este călduroasă, confortabilă și moale sub picioare în fiecare centimetru al camerei – și există un tip care se potrivește celor mai multe camerele din casa ta. Iată cum să alegi mocheta potrivită.

Mocheta, care a apărut pentru prima dată în anii 1930, reprezintă acum o soluție importantă pentru podele. Iată de ce să o alegi.

Beneficiile unei mochete

Spre deosebire de lemnul de esență tare și piatra, mocheta poate fi așezată pe suprafețe deteriorate sau inegale, pe o placă de beton și pe multe tipuri de pardoseli existente, astfel încât să economisești bani pe lucrările de pregătire. Și, odată ce este introdusă, vei descoperi că este ușor de îngrijit, datorită progreselor în fibre și tratamentelor rezistente la pete. Ca să nu mai vorbim că există o varietate aproape nesfârșită de stiluri, de la modele pline, cu bucle, până la „catifea” strâns tăiată, cu o senzație mătăsoasă și strălucire. Vei găsi, de asemenea, numeroase modele de mochete, inclusiv florale, faux bois, damascuri și look-uri „sculptate” care combină diferite înălțimi ale firelor.

Când decizi să instalezi o mochetă, trebuie să iei în considerare că va avea un impact mare asupra aspectului spațiului. Dar mocheta poate afecta, de asemenea, felul în care se simte o cameră – și nu doar sub picioare. Ca izolator natural, mocheta previne ieșirea aerului cald (și rece) și absoarbe sunetul. Și, spre deosebire de pardoseala tare, poate, de asemenea, să prevină alunecările și căderile, considerente importante dacă ai copii sau un părinte în vârstă.

Materiale

Mochete din lână. Lâna moale și naturală este rezistentă la trafic, pete și foc – nu sunt necesare substanțe chimice, iar lâna este excepțional de durabilă.

Pentru a economisi bani, ia în considerare un amestec de lână-sintetic, care este la egalitate cu nailonul de ultimă generație în ceea ce privește costul și performanța și nu se va uza așa cum o va face lâna mai ieftină, țesută din fibre mai scurte. Concluzie: O opțiune excelentă, deși costisitoare.

Mochete din nailon. Asemenea lânii, majoritatea fibrelor de nailon sunt vopsite în fire (vopsite după ce au fost smocuri), ceea ce permite modele complexe și culori bogate.

Ele sunt de obicei acoperite cu tratamente pentru pete. Unele nailonuri mai noi sunt vopsite în soluție (infuzate cu substanțe de respingere a petelor înainte de tuns), îmbunătățind rezistența la decolorare și la pete, dar vin în mai puține nuanțe.

Această alegere este așadar la fel de versatilă ca lâna și aproape la fel de durabilă, cu un preț mai mic.

Mochete din poliester. Poliesterul și restul materialelor sintetice sunt vopsite în soluție, astfel încât resping petele și rezistă la decolorare mai bine decât lâna și nailonul vopsit în fire. Poliesterul nu rezistă la fel de bine ca nailonul în încăperile aglomerate și se poate strivi permanent sub picioarele mobilierului. Așadar, poliesterul este bun pentru spațiile predispuse la scurgeri, cum ar fi sălile de joacă.

Mochete din polipropilenă/olefină. Cea mai rezistentă la decolorare este polipropilena, numită și olefină, fiind adesea folosită în covoarele de interior și exterior. Este o alegere decentă de material de mochete pentru spațiile însorite.

Materialul se curăță ușor, deși se murdărește și mai repede datorită unei pelicule uleioase care atrage murdăria. Polipropilena se zdrobește ușor și permanent, așa că alege mai degrabă fire scurte. Așadar, folosește mochete din acest material într-o cameră însorită, dar nu în camere cu trafic mare.

Ghid de mochete după cameră

Iată cum să alegi stilul de mochete potrivit în funcție de cameră.

Sufragerie. Într-o cameră de patru anotimpuri care duce la o terasă sau la piscină, alege mochete din polipropilenă care nu vor absorbi umezeala și nu se vor decolora în timp.

Hol. Lâna cu dungi multicolore cu fire scurte, cu tăieturi și bucle, poate rezista uzurii normale de la o intrare.

Dormitor. Crește factorul confortabil în spațiul în care stai desculț cu o mochetă tăiată în stil de pluș din nailon nou, foarte moale.

Zona de luat masa. Alege o mochetă cu fir scurt și densă de nailon, tăiată și buclată, care facilitează tragerea de scaune de sub masă. Bonus: firele rezistente la pete împiedică pătrunderea scurgerilor.