„Moda” de pe Marte. Cum arată costumul spațial proiectat de NASA

Apropo.ro / 02.05.2014, 18:00
NASA a prezentat elementele de garderobă esențiale ale unui prototip de costum spațial ce ar putea fi purtat de astronauții care vor realiza prima călătorie spre planeta Marte.

Potrivit agenției spațiale americane, costumul Z-2 este doar un prototip, însă multe dintre elementele sale ar putea fi încorporate în costumele ce vor fi purtate de primii oameni care vor ajunge pe Planeta Roșie.

Costumul include porțiuni emițătoare de semnale luminoase, ca și fire luminiscente, care ar putea fi personalizate, pentru ca astronauții să fie mai ușor de identificat în condiții de vizibilitate redusă.

Designul pentru acest prototip de costum spațial a fost ales de NASA în urma voturilor exprimate de public. Z-2 a învins alte două prototipuri de costume spațiale și a obținut 63% din totalul voturilor exprimate, fiind votat de 233.431 de persoane.

Costumul Z-2 va fi construit din mai multe părți, fabricate cu ajutorul imprimantelor 3D, iar o scanare realizată cu un laser 3D va fi utilizată pentru ca fiecare costum să se potrivească perfect cu trupul fiecărui astronaut.

În 2012, NASA a realizat prototipul Z-1, ce prezenta numeroase asemănări cu costumul purtat de personajul fictiv Buzz Lightyear din franciza cinematografică „Toy Story”.

Reprezentând prima revizuire majoră a costumelor spațiale făcută în ultimii 30 de ani de către NASA, Z-1 a fost inclus de revista Time în topul celor mai bune invenții ale anului 2012.

„Fiecare prototip din seria de costume spațiale Z va conține noi tehnologii care, într-o bună zi, vor fi folosite într-un costum purtat de primii oameni care vor păși pe Planeta Roșie”, se afirmă într-un comunicat emis de NASA.