Modele tradiționale românești, studiate de reprezentanții a 4 țari

Apropo.ro / 17.05.2005, 10:46
Modele tradiționale românești, studiate de reprezentanții a 4 țari
Reprezentanți ai unor organizații de cultura din Germania, Portugalia, Lituania și Italia studiaza, la Miercurea Ciuc, modele tradiționale românești, ei participînd, luni, la o întîlnire pe aceasta tema în cadrul programului Socrates, transmite corespondentul


Reprezentanți ai unor organizații de cultura din Germania, Portugalia, Lituania și Italia studiaza, la Miercurea Ciuc, modele tradiționale românești, ei participînd, luni, la o întîlnire pe aceasta tema în cadrul programului Socrates, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Proiectul european derulat de Asociația Comunitara Româneasca din municipiu în cadrul programului Socrateseste intitulat „Modele tradiționale românești aplicate în designul modern”, iar România este singurul partener care nu face parte din Uniunea Europeana.

Timp de mai multe zile, partenerii straini din Germania, Portugalia, Lituania și Italia au studiat modelele tradiționale românești pe care le-au aplicat apoi pe diverse materiale. Ei au pictat pe caramica sau lemn și au cusut pe țesaturi modele inspirate din cele românești.

De altfel, participanții la proiect au putut sa se familiarizeze cu modelele tradiționale românești și din scurtele vizite facute în împrejurimile județului Harghita, la Muzeul Mureșului și Oltului Superior din Miercurea Ciuc sau la diverse manastiri.

Proiectul se va finaliza, în acest an, cu realizarea unor CD-uri și broșuri care vor cuprinde scurte descrieri ale României și județului Harghita și tehnici de lucru în țesatorie, de creare a firelor și de vopsire sau modele de cusaturi și țesaturi populare.

Aceste materiale vor fi folosite pentru popularizarea fiecarei țari partenere, dar și ca material didactic în școlile de specialitate din cele cinci țari. În situația în care va fi aprobat și al doilea an de proiect, cei cinci parteneri vor realiza o mini-colecție vestimentara care sa aiba ca model de inspirație portul popular, colecție care va fi prezentata în cadrul unei ample manifestari desfașurate în orașul portughez Guimaraes.

Mediafax