Modificări drastice ale Codului Rutier: permis suspendat 5 ani și amenzi de mii de euro!

De: Marian Andrei / 12.09.2013, 12:10
Modificări drastice ale Codului Rutier: permis suspendat 5 ani și amenzi de mii de euro!
Ministerul Afacerilor Interne promovează noi modificări la Codul Rutier, cu pedepse drastice pentru șoferii care încalcă grav regulile de circulație sau care nu își plătesc amenzile.

Cea mai importantă schimbare îi privește pe cei care nu își plătesc amenzile rutiere și care vor rămâne fără permisul de conducere, dacă nu achită amenda în 30 de zile de la constatarea contravenției.

Dacă ai nevoie de un serviciu meteo mai detaliat, vizitează vremea apropo

Proiectul de lege introduce și noi pedepse, care pot ajunge până la suspendarea carnetului pentru 4 ani și amenzi maxime de 16.000 de lei (aproximativ 3.600 de euro). De asemenea, șoferii care comit infracțiuni rutiere dar sunt scoși de sub urmărire penală sau scapă doar cu pedepse administrative își pierd carnetele pe perioade care pot ajunge chiar la 5 ani.

Proiectul de lege va sta 10 zile în dezbatere publică, apoi va fi aprobat prin Ordonanță de urgență de Guvern, conform MAI.

O altă modificare importantă este modificarea limitei de viteză la care șoferii rămân fără carnet de conducere. Astfel, aceasta scade față de cea actuală care este de peste 50 km/h: la depășirea cu 31-40 de kilometri la oră a limitei de viteză, carnetul este suspendat pentru o lună de zile, iar pentru depășirea cu 41-50 km/h, carnetul este suspendat două luni.

Depășirea vitezei regulamentare cu 51-60 km/h se pedepsește cu suspendarea carnetului pe 3 luni și amendă de la 720 de lei la 1.600 de lei.

De asemenea, cei care își cumpără mașini second-hand nu le vor mai putea conduce până nu transcriu dreptul de proprietate în evidențele oficiale, pe numele lor. Autoritățile vor să introducă suspendarea înmatriculării vehiculului și reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor, până când noii proprietari își trec mașina pe numele lor, în mod oficial.

Oficialii de la MAI au identificat principalele cauze ale accidentelor rutiere și doresc să sancționeze cât mai dur aceste abateri de la lege. Este vorba despre consumul de băuturi alcoolice la volan, de viteza excesivă și de neacordarea priorității pentru pietoni.

O altă modificare, anunțată mai demult de MAI, este monitorizarea video a probei practice a examenului auto. Excepție vor face examenele pentru motocicliști și mopediști – categoriile AM, A1, A2 și A.

De asemenea, proiectul de lege mai prevede ca operatorul de cale ferată să instaleze „mijloace de constatare” a abaterilor de la Codul Rutier, la trecerile la nivel cu calea ferată, precum și obligația acestuia să semnaleze Poliției Rutiere astfel de abateri.

Afla care sunt sancțiunile prevăzute în proiectul noului Cod Rutier, pe gandul.info.