Mona Lisa are o soră mai „bătrână”?!

De: Marian Andrei / 25.09.2012, 16:50
Mona Lisa are o soră mai
Una dintre cele mai faimoase capodopere, dacă nu chiar cea mai faimoasă din lume, Mona Lisa lui Leonardo da Vinci, este în pericol să-și piardă statutul de lucrare originală.

Sutele de falsuri și copii executate de-a lungul timpului nu au reușit să-i știrbească prestigiul, chiar dacă unele dintre erau executate așa de bine, încăt până și specialiștii aveau dificultăți în ale depista.

Iată însă că celebrul tablou riscă să-și piardă statutul de „original”, titlul urmând să revină unei alte Mona Lisa, pictată tot de da Vinci, care ar fi prima variantă a celebrei picturi.

Isleworth Mona Lisa a fost descoperită la sfârșitul primului război mondial de către colecționarul Hugh Blaker, care, după ce a cumpărat-o, a expos-o în studioul său din Isleworth, Marea Britanie, de la care îi vine și numele.

Fundația Mona Lisa a anunțat că Mona Lisa din Isleworth a fost pictată cu aproximativ 10 ani mai devreme, reprezentând prima versiune a celebrului tablou, arătând că Lisa del Giocondo, femeia care i-a servit de model lui da Vinci pentru ambele tablouri, pare mai tânără în cel care aspiră la titlul de original.

Anunțul a dat naștere la polemici și dezbateri furtunoase, nelipsind acuzațiile de fals și înșelăciune, pe care reprezentanții Fundației au promis că le vor demonta aducând dovezi „istorice, comparative și științifice”.