Mona Musca: Pagubele de la Opereta sînt mai mici decît credeam

Apropo.ro / 04.01.2005, 18:48
Mona Musca: Pagubele de la Opereta sînt mai mici decît credeam
Ministrul Culturii și Cultelor, Mona Musca, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX ca pagubele produse de incendiul de la Teatrul Național de Opereta "Ion Dacian" sînt mai mici decît se estimase luni, fiind distruse "un buzunar de lînga scena, tavanul și cîteva

Ministrul Culturii și Cultelor, Mona Musca, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX ca pagubele produse de incendiul de la Teatrul Național de Opereta „Ion Dacian” sînt mai mici decît se estimase luni, fiind distruse „un buzunar de lînga scena, tavanul și cîteva mochete”.

„Scena nu este distrusa”, a declarat Mona Musca, precizînd ca tavanul a fost deteriorat de apa folosita pentru stingerea incendiului.

Ministrul a spus ca pagubele și cauzele incendiului sînt evaluate de o comisie din care fac parte directorul teatrului, Amza Saceanu, și reprezentanți ai Poliției și Pompierilor.

„Aștept sa fie identificate cauzele incendiului și voi fi neînduratoare fața de cei ce au facut aceasta paguba. Pîna la urma este vorba de bani din bugetul statului”, a declarat ministrul.

Mona Musca a apreciat ca în cel mult o luna și jumatate sala afectata de incendiu va putea fi folosita din nou. Pîna atunci, vor fi cautate soluții pentru ca celelalte sali ale teatrului și chiar holurile sa fie folosite pentru reprezentațiile programate în aceasta stagiune.

Pentru efectuarea reparațiilor, ministrul i-a cerut directorului Amza Saceanu sa-i prezinte ofertele pe care le-a primit pentru recenta modernizare a cabinelor.

„Am înțeles ca domnul Saceanu a fost foarte mulțumit de cei care au facut modernizarea cabinelor. Ramîne ca legea sa fie respectata. Vom vedea daca facem licitație sau opțiune de oferta”, a declarat Mona Musca.

Ea a apreciat ca pagubele totale vor putea fi evaluate abia dupa terminarea anchetei. Daca va fi nevoie și în funcție de posibilitați, Ministerul Culturii ar putea contribui la finanțarea lucrarilor, a spus Musca.

Marți dimineața, unii artiști ai Operetei se strînsesera la sediu pentru a vedea ce s-a întîmplat și a da o mîna de ajutor în caz de nevoie. Mulți dintre ei spuneau ca, atîta vreme cît scena nu a ars, necazul nu este insurmontabil.

Opereta a beneficiat de investiții importante în ultimii ani, în special la cabinele artiștilor și la birourile personalului administrativ, și se pregatea pentru un început de an în forța, în prima saptamîna din ianuarie fiind programate spectacole.

Amza Saceanu a povestit ca marți dimineața, la ora 7.00, a patruns însoțit în sala teatrului pentru a vedea exact urmarile incendiului. Potrivit lui Saceanu, au ars cortina, lambriuri din partea stînga a salii, cîteva scaune fixe depozitate în afara scenei și o pianina de la scena. În schimb, costumele, decorurile și scaunele nu au fost mistuite de flacari. Plafonul este însa deteriorat, mai ales de apa folosita pentru stingerea incendiului.

Cauzele incendiului izbucnit luni, în jurul orei 13.30, vor fi stabilite de Poliție și Pompieri și vor fi facute publice cel mai probabil în cursul zilei de miercuri, dupa cum a declarat generalul Aurel Udor, șeful pompierilor care au stins flacarile.

Ministrul Culturii a fost, luni, personal la locul incendiului și a intrat chiar în cladire.

Mediafax

Tags: