Mondialul cluburilor

Apropo.ro / 11.12.2005, 14:16
Mondialul cluburilor
Japonia va gazdui, incepand de astazi si pana pe 18 decembrie, Campionatul Mondial al cluburilor. Competitia reuneste la start castigatoarele titlurilor continentale din sase zone geografice: Africa, Asia, America de Sud, America de Nord si Caraibe, Europa si Oceania. Printre aceste

Japonia va gazdui, incepand de astazi si pana pe 18 decembrie, Campionatul Mondial al cluburilor. Competitia reuneste la start castigatoarele titlurilor continentale din sase zone geografice: Africa, Asia, America de Sud, America de Nord si Caraibe, Europa si Oceania.

Printre aceste formatii se numara si gruparea saudita Al Ittihad, pregatita de Anghel Iordanescu, fostul antrenor al echipei nationale a Romaniei. Celelalte competitoare sunt Al Ahly (Africa), Sao Paulo (America de Sud), Deportivo Saprissa (America de Nord si Caraibe), FC Liverpool (Europa) si FC Sydney (Oceania).

> SISTEM. Primele doua meciuri ale campionatului sunt considerate sferturi de finala, fiind stabilite prin tragere la sorti.

In aceasta faza intra reprezentantele Americii de Nord si Caraibelor, Asiei, Africii si Oceaniei, confederatii considerate de FIFA ca avand un fotbal mai slab cotat decat cel din Europa si America de Sud. Echipa de pe batranul continent si cea sud-americana intra in joc in faza semifinalelor.

> Ideea. Campionatul Mondial al cluburilor este urmasul Cupei Intercontinentale, competitie creata in 1960, la initiativa lui Santiago Bernabeu. Legendarul presedinte de la Real Madrid dorea ca aceasta Cupa Intercontinentala sa raspunda la intrebarea care este cea mai buna echipa din lume. Aceasta cupa si-o disputau campioanele continentale din Europa si America de Sud. In celelalte zone geografice au fost infiintate mult mai tarziu competitii intercluburi care sa stabileasca o campioana.

Adevaratul Campionat Mondial al cluburilor a avut prima editie in 2000, in Brazilia, titlul fiind castigat de Corinthians. In urmatorii patru ani insa, FIFA a renuntat la aceasta competitie revenind la Cupa Intercontinentala, deoarece echipele criticau calendarul prea incarcat. S-a ajuns, in cele din urma, la un compromis, iar in acest an are loc a doua editie a Campionatului Mondial al cluburilor.

Partidele din sferturile de finala si semifinale vor fi difuzate inregistrat de postul Antena 1, de la ora 13.15, iar meciul pentru locul al treilea si finala, programate pe 18 decembrie, vor fi transmise in direct.

Al Ittihad (Asia)

> Fondat: 1929

> Palmares: titluri nationale (6), Cupa Arabiei Saudite (7), Liga Campionilor Asiei (2), Cupa Cupelor Asiei (1), Liga Campionilor Arabi (1)

> Vedete: Hamad Al Montashari, Mohammed Kallon

> Curiozitati: A fost prima echipa saudita care a legitimat antrenori si jucatori straini si care a avut propriul stadion.

Al Ahly (Africa)

> Fondat: 1907

> Palmares: titluri nationale (30), Cupa Egiptului (33), Cupa Cupelor Africii (4), Liga Campionilor Africii (4), Supercupa Africii (1), Liga Campionilor Arabi (1), Cupa Sultanului (7)

> Vedeta: Gilberto

> Curiozitati: cea mai buna echipa africana a secolului XX.

Deportivo Saprissa (America de Nord si Caraibe)

> Fondat: 1935

> Palmares: titluri nationale (23), campionatul Americii Centrale (2), Cupa Cupelor CONCACAF (3)

> Vedeta: Ronald Gomez

> Curiozitati: A avut cei mai multi jucatori desemnati capitan la echipa nationala. Din 2003, echipa legimiteaza doar jucatori costaricani.

FC Liverpool (Europa)

> Fondat: 1892

> Palmares: titluri nationale (18), Cupa Angliei (60), Cupa Ligii (7), Liga Campionilor (5), Cupa UEFA (3)

> Vedeta: Steven Gerrard

> Curiozitati: In 113 ani de istorie, „cormoranii” au schimbat doar 16 antrenori.

FC Sao Paolo (America de Sud)

> Fondat: 1935

> Palmares: tiluri nationale (3), campionatul Paulista (21), Copa Libertadores (3), Cupa Intercontinentala (2), Supercupa Americii de Sud (1)

> Vedete: Rogerio Ceni, Cicinho

> Curiozitati: Sao Paulo a avut jucatori in toate echipele nationale care au reprezentat Brazilia la Cupa Mondiala. E singura echipa braziliana care a castigat de trei ori Copa Libertadores. Portarul Ceni a marcat 45 de goluri.

FC Sydney (Oceania)

> Fondat: 2004

> Palmares: Campionatul cluburilor din Oceania (1),

> Vedeta: Dwight Yorke

> Curiozitati: Unul dintre actionarii clubului e actorul Anthony La Paglia. Toti cei 17 jucatori australieni au evoluat cel putin o data pentru reprezentativa de seniori sau de tineret.

Programul Meciurilor

Sferturi de finala

Astazi (ora 12.20) – Al Ittihad – Al Ahly (meci 1)

Maine (ora 12.20) – FC Sydney – Deportivo Saprissa (meci 2) Semifinale

14 decembrie (ora 12.20) – Castigatoarea meci 1 – FC Sao Paulo (meci 3)

15 decembrie (ora 12.20) – Castigatoarea meci 2 – FC Liverpool (meci 4)

Meciul pentru locurile 5-6

16 decembrie (ora 12.20) – Invinsa meci 1 – Invinsa meci 2

Meciul pentru locurile 3-4

18 decembrie (ora 9.20) – Invinsa meci 3 – Invinsa meci 4

Finala

18 decembrie (ora 12.20) – Castigatoarea meci 3 – Castigatoarea meci 4

Mediafax