Monumentul Marii Uniri, amplasat în Piața Alba-Iulia din Capitală

Apropo.ro / 21.02.2013, 13:00
Bucureștiul va avea un nou monument. Este vorba de opera lui Ioan Bolborea - Monumentul Marii Uniri ce va fi amplasat în intersecția de la Alba-Iulia.

Monumentul Marii Uniri va avea 25 de metri înălțime și 35 de metri diametru, va fi realizat din sticlă și bronz și va avea forma de cupolă. Opera sculptorului Ioan Bolborea va fi amplasată în intersecția de la Alba-Iulia din București, unde acum se află o parcare.

Meteo în București și în alte orașe pe vremea.apropo.ro

Vreau să îmbin sticla cu bronzul, e o dorință mai veche a mea. E o cupolă pornită de la o entitate organică, de la un cactus, e o observație după natură„, spune Ioan Bolborea.

Monumentul Marii Uniri

Pe imensul glob de sticlă vor apărea chipurile țăranilor care, în urmă cu 165 de ani, au cerut independența pe Câmpia Libertății din Blaj. Totodată, în interiorul lui va fi amenajată o sală de teatru, o expoziție, iar pe terasă va fi loc de promenadă.

Monumentul poate fi văzut în miniatură la expoziția de la Palatul Parlamentului, deschisă până pe 14 martie.

Proiectul se află acum pe masa Ministerului Culturii pentru a primi ultimele avize, însă nu se știe deocamdată ce costuri presupune lucrarea. Structura ar trebui să fie gata până la 1 decembrie 2018, atunci când se va celebra centenarul Marii Uniri.