Mos Craciun primeste peste sase milioane de scrisori

De: Dragos Tanase / 19.12.2007, 10:55
Mos Craciun primeste peste sase milioane de scrisori
Serviciile postale din lumea intreaga primesc anual peste sase milioane de scrisori adresate lui Mos Craciun, iar febra epistolara creste.

Serviciile postale din lumea intreaga primesc anual peste sase milioane de scrisori adresate lui Mos Craciun, iar febra epistolara continua sa creasca, a indicat, marti, intr-un comunicat, Uniunea Postala Universala (UPU), o agentie specializata a ONU.

Batranul cu costum rosu si barba alba ramane cel mai indragit destinatar din lume la sfarsitul anului, surclasandu-i pe Sfantul Nicolae, cei trei magi si pe Ded Moroz (rusul Mos Gerila).

Scrise de copii si adresate cel mai adesea "Lui Mos Craciun, Polul Nord", epistolele nu ar putea fi distribuite in mod normal din cauza faptului ca "destinatarul este necunoscut". Dar, "cel putin 20 de operatori postali pun spiridusi la dispozitia lui Mos Craciun pentru a raspunde multimii de scrisori", precizeaza UPU.

Daca nu se ia in considerare SUA, care nu dispune de statistici, copiii francezi se situeaza pe primul loc in topul expeditorilor (1,2 milioane), acestia fiind urmati de canadieni (1 milion) si britanici (750.000).

In 2006, Finlanda a primit scrisori pentru Mos Craciun din 150 de tari (reprezentand 90% din cele 750.000 de epistole primite), Franta a primit din 126 de tari, Germania din 80 de tari, iar Slovacia – din 20 de tari.

Posta canadiana ofera raspunsuri in 26 de limbi straine, Germania in 16 limbi, iar Franta a recrutat special pentru anul acesta o persoana care sa raspunda numarului mare de scrisori venite din Rusia.

Posta americana raspunde la scrisorile adresate lui Mos Craciun din 1912, postele elvetiana si austriaca, din 1950. Posta elvetiana, care in 2006 a primit peste 18.000 de scrisori adresate lui Mos Craciun, a primit, in 1950, 450 de de epistole, dintre care 250 veneau din strainatate.