Birourile Permanente reunite au decis, luni, ca moțiunea de cenzura „Guvernul Tariceanu trebuie sa plece” sa fie citita în plenul reunit joi, urmând sa fie dezbatuta lunea viitoare.
Secretarul Camerei Deputaților, Ioan Munteanu, a declarat la finalul ședinței Birourilor Permanente reunite, ca, în urma dezbaterilor, conducerea Parlamentului a luat act de faptul ca s-au depus 119 semnaturi de susținere a moțiunii de cenzura „Guvernul Tariceanu trebuie sa plece”.
Acesta a precizat ca, în ultimul moment, și-a retras semnatura senatorul Neculai Apostol, astfel ca pe lista de semnatari au ramas 119 parlamentari.
Conducerea celor doua Camere ale Parlamentului a decis, în urma ședinței de luni, în conformitate cu prevederile regulamentului, ca moțiunea de cenzura sa fie citita în plenul Parlamentului joi, la ora 9.00, iar dezbaterea și votul pe moțiune sa se dea luni, la ora 15.00, timpii de dezbatere stabilindu-se potrivit algoritmului politic.
Secretarul Camerei Deputaților a aratat ca în ședința Birourilor reunite au fost prezentate mai multe pareri exprimate fața de textul moțiunii, recomandarea conducerii Parlamentului fiind ca toate aceste opinii sa fie prezentate, luni, în plenul celor doua Camere, o data cu dezbaterea moțiunii de cenzura.
„S-a stabilit ca, pâna joi, cei nemulțumiți de unele acuzații cu privire la falsificarea unor semnaturi sa procedeze de așa fel încât sa constate daca sunt corecte aceste acuzații sau nu”, a spus Munteanu.
El a precizat ca, în legatura cu acuzațiile aduse de senatorul Gheorghe Funar, de fals, uz de fals și frauda, Parlamentul nu poate face altceva decât sa aștepte decizia Parchetului, pentru ca altfel ar fi însemnat sa prelungeasca termenul de dezbatere a moțiunii, ceea ce ar fi fost incorect fața de semnatarii moțiunii.
Referindu-se la dezbaterile din ședința birourilor, Munteanu a aratat ca deputatul PD Cristian Radulescu a prezentat argumente împotriva acuzațiilor lui Gheorghe Funar, iar alți parlamentari, precum Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea sau Lucian Bolcaș, au susținut ca exista infracțiune în acest caz și ca se poate vorbi de înșelaciune la adresa conducerii celor doua Camere.
Ioan Munteanu a afirmat ca listele cu semnaturile pentru moțiunea de cenzura, în original, se afla la președintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, acestea urmând a fi verificate și nu listele prezente în mapele parlamentarilor.
Întrebat daca senatorul Mihail Lupoi și-a retras semnatura, Munteanu a confirmat acest lucru, explicând ca prezența sa și pe lista finala depusa luni la Parlament este o chestiune de procedura.
„A ramas semnatura pentru ca, atfel, trebuiau sa ia din nou toate se mnaturile de la parlamentari. Exisita o cerere de retragere”, a spus Munteanu
El a mai precizat ca senatorul Ioan Talpeș, care a fost plecat din țara în perioada strângerii de semnaturi, și-a trimis semnatura în original, electronic.
Acesta a mai anunțat ca cei doi președinți de Camere vor notifica Guvernului programul pentru dezbaterea moțiunii, și vor tramite și textul moțiunii de cenzura.