Mozart îi trimitea scrisori de dragoste „murdare” unei verișoare

De: Marian Andrei / 06.07.2012, 14:30
Mozart îi trimitea scrisori de dragoste
Un blog specializat în postarea de documente inedite de arhivă a publicat, ieri, o scrisoare "murdară" de dragoste expediată de Wolfgang Amadeus Mozart unei verișoare.

Scrisoarea a fost trimisă de Mozart în noiembrie 1777, pe când avea 21 de ani, verișoarei și probabil iubitei sale Marianne, în vârstă de 19 de ani.

Documentul scoate în evidență pasiunea tânărului compozitor pentru jocurile de cuvinte, dar și pentru glumele cu tentă scatologică: „Acum îți spun noapte bună, sper că vei face pe tine în pat cu toată energia”. „Dormi în pace și încearcă să îți săruți propriul fund”, este o altă frază din aceeași scrisoare.

Potrivit biografului Phillippe Sollers, Mozart ar fi moștenit gustul pentru acest tip de umor de la mama sa, Anna, care folosea frecvent astfel de glume și de expresii în corespondența cu soțul ei, Leopold.

Letters of Note este un blog specializat în postarea unor pasaje fascinante provenind din documente de arhivă, completate cu imagini scanate sau transcrieri ale textelor originale.