Mugur Ciubăncan, cântărețul român mai tare decât Inna

De: Gabriela Voicu / 14.02.2012, 16:21
Mugur Ciubăncan este un cântăreț român prea puțin cunoscut la noi, dar a cărui muzică a ajuns la inimile a milioane de oameni, peste hotare.

Mugur Ciubăncan este un tânăr de nici 30 de ani, care a emigrat în China în urmă cu aproape 10 ani și care, prin muzica lui, a pătruns în sufletul a milioane de oameni. Este românul care strânge la un concert aproape 100.000 de spectatori, care în România nu s-a bucurat de faimă, dar care în China a reușit să o depășească până și pe Inna sau Alexandra Stan.

Cunoscut în China drept Wei Hua, Mugur Ciubăncan a învățat să cânte despre dragoste atât în română și engleză, cât și în chineză. Compozitorul cu care a colaborat cel mai mult este Nan Tian, fiind și cel care a scris piesa „You are a Chinese dragon”, de pe ultimul său album.

Mugur Ciubăncan

Născut în Baia Sprie, Maramureș, în ziua de 29 iunie, Mugur a fost îndemnat să studieze canto, astfel încât să reușească în acest domeniu. Artistul susține că primul contact concret cu scena a fost la vârsta de 15 ani, cu ocazia spectacolului de sfârșit de an, organizat de Școala Populară de Artă, unde a cântat „Deschideți poarta soarelui”.

Format în România, Mugur Ciubăncan a preferat să plece definitiv peste hotare în 2003 pentru a cânta, din simplul motiv că ar fi reprezentat România mai bine de acolo decât din țară. Cu zeci de premii la activ, câștigate atât în România, cât și în China, printre care și medalia de aur la Festivalul Cântăreților Străini în mandarină din Beijing, premiul de Excelență pentru contribuția constantă de peste 10 ani în promovarea imaginii României și valorilor muzicale românești în China, Mugur a reușit să devină una dintre cele mai mari vedete din China.

Pe lângă muzică, artistul a încercat și televiziunea, realizând la Beijing TV, postul național, o emisiune făcută pentru promovarea Olimpiadei. În ce privește actoria, Mugur a colaborat și cu regizori de film, jucând în mai multe filme chinezești, inclusiv un documentar scris special pentru el.

Mugur Ciubăncan

Mugur Ciubăncan a declarat pentru Gândul.info că este atras de domeniul culinar, din punct de vedere al degustării noilor rețete, mai ales cele cu fructe de mare. Pe lângă asta, tânărul face și sport, în special înot și badminton, ducând astfel un stil de viață sănătos.

Mugur Ciubăncan se pregătește pentru înregistrările celei de-a doua melodii de pe noului album, numit „You Are a Chinese Dragon”. Artistul urmează să filmeze un musical, alături de Orchestra Mare a Chinei, în care va avea rolul principal.

La începutul lunii aprilie, Ciubăncan va începe un turneu în China, care va dura până la sfârșitul lunii mai, după care va continua filmările la „Limbajul Toamnei”, în România.

Citeste mai multe despre „Mugur Ciubăncan, românul care a cucerit China prin muzica lui”, pe Gândul.info