Mugur Isarescu cere o viziune fiscala clara

Apropo.ro / 23.06.2005, 10:14
Mugur Isarescu cere o viziune fiscala clara
România are nevoie de o viziune pe 5-10 ani în domeniul politicii fiscale, pentru a evita problemele create la nivelul mediului de afaceri de fluctuațiile impozitelor care scad într-un an și cresc în altul, a declarat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu, referindu-se la masura

România are nevoie de o viziune pe 5-10 ani în domeniul politicii fiscale, pentru a evita problemele create la nivelul mediului de afaceri de fluctuațiile impozitelor care scad într-un an și cresc în altul, a declarat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu, referindu-se la masura inclusa în noul acord cu FMI privind majorarea TVA de la 19% la 22% începând cu 1 ianuarie 2006.

„Este o chestiune extrem de importanta și ar trebui ca în aceasta vara instituțiile statului împreuna cu economiștii sa o dezbata serios. Nu nivelul impozitelor este important, cât predictibilitatea evoluției acestora”, a declarat Isarescu.

El spune ca toata dezbaterea cu FMI a pornit de la faptul ca ponderea veniturilor bugetare în PIB a scazut sub 30% în urma introducerii cotei unice, în condițiile în care în Bulgaria ponderea respectiva este de 36%, iar media UE se situeaza la 40% din PIB – niveluri spre care trebuie sa tinda și România.

„Se vede bine ca nu toți platesc impozite în România. În aceste condiții, capacitatea noastra de a utiliza fondurile europene este serios diminuata”, a spus Isarescu, aratând ca România se confrunta cu un paradox: pe de o parte, statul nu reușește sa colecteze venituri suficiente, pe de alta firmele se plâng ca sunt supraimpozitate, cu peste 50% în total.

Guvernatorul BNR confirma ca discuțiile cu FMI privind majorarea TVA au început chiar din ianuarie, dupa introducerea cotei unice, tot efortul autoritaților și în special al Bancii Naționale fiind de a determina amânarea masurii pentru 2006.

„Noi ne-am opus la majorarea TVA chiar de anul acesta pentru ca s-ar fi suprapus peste majorarile de prețuri administrate, ținta de inflație era și așa foarte strânsa, iar șansele de derapaj foarte mari. Ar fi facut ca România sa-și creeze înca o problema de credibilitate”, a declarat Mugur Isarescu.

Chiar și așa, BNR este nevoita sa modifice ținta de inflație pentru 2006, vehiculata pâna acum la un nivel de 4-5%. Isarescu a afirmat ca majorarea preconizata a TVA va avea un impact direct de cel puțin doua puncte procentuale asupra țintei de inflație pe anul viitor. Ministrul finanțelor, Ionuț Popescu, susține ca efectul nu va fi mai mare de un punct, ceea ce ar însemna corectarea țintei de la 5% la 6%.

Guvernatorul BNR spune ca majorarea TVA reprezinta o decizie politica de trecere de la o impozitare directa preponderenta spre o prevalența a impozitarii indirecte. Acesta este și modelul existent în mai multe țari din regiune, precum Polonia, Ungaria sau Bulgaria, unde consumul este impozitat cu cote sensibil mai mari decât profitul companiilor. Situația este însa exact inversa în cazul țarilor occidentale, unde TVA este aproape la jumatate din nivelul impozitului pe profit.

Decizia inclusa în scrisoarea de intenție suplimentara convenita în aceste zile cu misiunea FMI vine la cinci ani dupa ce guvernul Isarescu reducea nivelul standard al TVA de la 22% la 19%, la 1 ianuarie 2000.

Ministrul finanțelor, Ionuț Popescu, a confirmat ieri ca TVA va crește anul viitor la 22%, recunoscând ca masura este determinata de nevoia unor venituri bugetare suplimentare, care sa asigure fondurile pentru proiectele de infrastructura, programele de cofinanțare și contribuțiile obligatorii ale României la bugetul Uniunii Europene, alaturi de necesitatea reducerii consumului, invocata inițial.

Guvernatorul BNR spune ca unul din dezavantajele acestei masuri este ca va afecta toata populația, însa în același timp va reprezenta continuarea eforturilor de a scoate economia gri la suprafața. El menționeaza ca majorarea TVA se va adresa și celor din zona rurala, care nu prea platesc alte impozite. Isarescu a reamintit ca taxarea ramâne ridicata la nivelul CAS, iar reducerea contribuțiilor la 1 ianuarie 2006 nu putea fi realizata fara o creștere a TVA care sa asigure venituri compensatorii.

Razvan Voican
ZF Transilvania Cluj

Tags: