Muntele „handmade”, un monument inedit în Finlanda

De: Gabriela Voicu / 25.11.2013, 14:15
Muntele
Un munte realizat manual, în formă de elipsă, care măsoară 420 de metri lungime, 270 de metri lățime și 38 de metri înălțime a fost plantat cu 11.000 de copaci de 11.000 de persoane din lumea întreagă, în Finlanda.

Un munte realizat manual, în formă de elipsă, care măsoară 420 de metri lungime, 270 de metri lățime și 38 de metri înălțime a fost plantat cu 11.000 de copaci de 11.000 de persoane din lumea întreagă, la Pinziö, în apropiere de Ylöjärvi, Finlanda, ca parte a unui proiect amplu inițiat de artista Agnes Denes. Acesta a fost anunțat oficial de guvernul finlandez la Earth Summit in Rio de Janeiro pe 5 iunie 1992, reprezentând contribuția Finlandei pentru a diminua problemele de mediu globale.

Vremea apropo îți oferă mai multe informații despre vremea din orașul tău.

Sponsorizat de United Nations Environment Program și de Ministerul Mediului din Finlanda, proiectul Tree Mountain reprezintă o zona protejată care peste secole se va transforma în pădure virgină. Copacii au fost plantați respectând o formulă matematică derivată dintr-un sistem creat de Agnes Denes, iar Tree Mountain a devenit cel mai mare monument internațional care nu este dedicat ego-ului uman, ci generațiilor viitoare. Oamenii care au plantat copacii au primit certificate pentru a le fi recunoscută oficial contribuția, iar acestea pot fi moștenite, fiind valabile chiar și 20 de generații sau mai mult. Demersul artistei de a crea artă eco cu scopul de a contribui la conservarea mediului înconjurător este primul de acest gen în Finlanda și printre puținele inițiate la nivel global.