Muntele Tâmpa ar putea deveni rezervatie naturala

Apropo.ro / 16.11.2006, 09:59
Muntele Tâmpa ar putea deveni rezervatie naturala
Muntele Tâmpa din Brasov ar putea deveni unul dintre siturile protejate prin reteaua Natura 2000, potrivit unui proiect derulat de Centrul de Ecologie si Educatie Ecologica "Clematis" si Asociatia Renaturopa, transmite corespondentul MEDIAFAX. În realizarea proiectului intitulat

Muntele Tâmpa din Brasov ar putea deveni unul dintre siturile protejate prin reteaua Natura 2000, potrivit unui proiect derulat de Centrul de Ecologie si Educatie Ecologica „Clematis” si Asociatia Renaturopa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În realizarea proiectului intitulat „Muntele Tâmpa – situl Natura 2000 din inima cetatii” s-au implicat si Regia Padurilor „Kronstadt” si Ambasada Olandei la Bucuresti, care a asigurat finantarea în valoare de 5.000 de euro.

Potrivit lui Oliviu Pop, reprezentant „Clematis” si „Renaturopa”, proiectul a avut ca scop realizarea documentatiei necesare completarii formularelor pentru desemnarea Muntelui Tâmpa ca sit Natura 2000. Pe lânga aceasta, proiectul presupune si realizarea unor propuneri de management si constientizarea factorilor de decizie, a turistilor si a populatiei cu privire la importanta acestei rezervatii.

De asemenea, proiectul urmareste demararea unor activitati de educatie ecologica în scoli si stimularea unor parteneriate între autoritatile locale, ONG-uri si institutii de învatamânt pentru conservarea acestei rezervatii, a spus Oliviu Pop.

Datele stiintifice utilizate pentru completarea formularelor au fost reunite într-o monografie intitulata „Muntele Tampa – Rezervatia din inima cetatii”, prima de acest fel din România. Monografia a fost tiparita în 100 de exemplare, însa se urmareste retiparirea ei într-un tiraj mai mare, în functie de fondurile disponibile.

Tâmpa este deja zona protejata potrivit legislatiei românesti si adaposteste 22 de specii de pasari de interes european, patru specii de mamifere si trei habitate. Numarul total de specii de animale si plante depaseste 600, pe o suprafata de doar 188,2 hectare. O conditie importanta a integrarii României în UE o constituie implementarea retelei Natura 2000. Aceasta este o retea ecologica de arii protejate, cu scopul de a mentine într-o stare de conservare favorabila o selectie a celor mai importante tipuri de habitate si specii ale Europei. Documentatia urmeaza sa fie avizata de Ministerul Mediului, în cursul saptamânii viitoare.

Mediafax