Must proaspăt şi dulceaţă de prune special pentru Aniela

Apropo.ro / 02.11.2009, 00:00
Must proaspăt şi dulceaţă de prune special pentru Aniela
Timp de o săptămînă, actorii din “Aniela” au filmat pe domeniul de la Goleşti secvenţe idilice într-o atmosferă de început de secol XX. În curtea uneia dintre casele care fac parte din muzeu, Aniela, Matilda, generalul Grigorie Vulturesco, Iorgu şi mulţi alţi actori au luat parte la sărbătoarea culesului viei.

La filmările de la Goleşti, actriţele din primul serial românesc
de epocă, „Aniela”, cu părul strîns în cosiţe şi îmbrăcate în
costum naţional, cu maramă şi opinci, au cîntat, au dansat, au
zdrobit strugurii şi au făcut dulceaţă de prune. Toate acestea
într-o locaţie în care atmosfera de la 1900 a fost conservată
perfect.

„Au fost nişte zile superbe, în care ne-am simţit ca făcînd parte
dintr-o familie. Mie personal, tot ritualul culesului viei mi-a
adus aminte de copilărie. La Şuşani, în fiecare an, toamna,
aşteptam cu nerăbdare să ajungem la vie, să culegem strugurii, să-i
stoarcem şi să bem primul pahar de must. Aşa a fost şi la Goleşti,
un loc unde te întorci în timp fără să-ţi dai seama.

La filmări, toată lumea s-a amuzat pentru că eu nu reuşeam
să mă ţin în picioare, alunecam tot timpul în struguri cînd trebuia
să-i dau replica lui Mihai Petre”, spune amu­zată Adela Popescu,
protagonista primului serial românesc de epocă.

Excursie în timp,
în copilărie

La via de la Goleşti s-a confecţionat un butoi
special pentru acest eveniment. Adela Popescu, Nicoleta Luciu,
Steliana Bălăcianu şi alte tinere au dansat Ciuleandra, cel mai
cunoscut dans românesc. Tradiţia spunea că fetele nemăritate intrau
în putină şi zdrobeau cu picioarele goale strugurii pentru ca toţi
cei care luau parte la eveniment să bea primul pahar cu must
proaspăt.

Momentul era unul foarte important în epocă, printre puţinele clipe
în care boierul petrecea alături de slujitori. Pentru Nicoleta
Luciu, filmarea de la Goleşti a fost una specială.

„Eu am trăit în Bucureşti toată copilăria şi nu am luat parte la
astfel de sărbători. Tocmai de aceea, stoarcerea strugurilor sau
prepararea dulceţii de prune sînt două momente la care am luat
parte în premieră. Ne-am distrat, am mîncat pîine caldă cu struguri
sau cu dulceaţă de prune făcută de mînuţele noastre. A fost ca o
excursie la bunici, în copilărie”, spune Nicoleta.

Pîine şi struguri

Pe domeniul de la Goleşti, întreaga echipă de la
„Aniela” s-a bucurat de clipe perfecte pentru filmare. Secvenţa în
care cei prezenţi la masa de sărbătoare trebuiau să mănînce pîine
cu struguri le-a dat mari bătăi de cap celor din echipa de
producţie, pentru că actorii, imediat ce se opreau repetiţiile, nu
puteau să reziste şi mîncau pîinea proaspătă, caldă, făcută în
casă.

„Se auzea şi noi eram toţi cu mîinile pe pîinea care
mirosea atît de bine că nu puteai să-i rezişti. Cînd se striga din
nou , regizorul Iura Luncaşu constata că pe masă nu
se mai afla decît coaja de la pîine, aşa că trebuia să oprească
filmarea, spre amuzamentul nostru, care dădeam, ca nişte copii,
vina unii pe ceilalţi”, îşi aminteşte Adela.

„Au fost nişte zile superbe, în care ne-am simţit ca
făcînd parte dintr-o familie.
Mie personal, tot ritualul culesului viei mi-a adus aminte de
copilărie”, spune Adela Popescu, protagonista serialului
„Aniela”


Aniela
LUNI-JOI, 20.30, Acasă TV