Muzeu al Titanicului, inaugurat în Belfast (Video)

De: Gabriela Voicu / 04.04.2012, 12:39
Muzeu al Titanicului, inaugurat în Belfast (Video)
În Belfast a fost inaugurat un muzeu dedicat celebrului vas Titanic, a cărui poveste a inspirat și filmul cu același nume, regizat de James Cameron.

Fanii Titanicului au fost în weekend foarte fericiți, pentru că în Belfast s-a deschis un muzeu dedicat arhicunoscutului vas. Inaugurarea a avut loc sâmbătă, 31 martie, la împlinirea a 100 de ani de la construirea Titanicului în același loc din Irlanda de Nord. Șantierele navale din Belfast au muncit timp de trei ani la construcția vasului.

Muzeul, înalt cât nava construită în urmă cu un secol, are șase etaje și este format din patru punți asemănătoare celor de pe pachebotul naufragiat. Vizitatorii au ocazia să vadă toate cele 3 niveluri ale navei și să admire replicile reușite ale cabinelor de la clasa I-a, a II-a și a III-a.

În noul muzeu nu se află niciun obiect de epocă, exponatele fiind doar replici ale celor de epoca, iar in interior muzeul adăposește nouă galerii interactive.

Se remarcă și tehnologia 3D utilizată, precum și construcția în sine. Aici se afla și un centru de explorare, care va efectua cercetări despre degradarea epavei, pe baza datelor adunate de oamenii de știință.

O sută de mii de persoane au cumpărat deja bilet de intrare în muzeu, iar autoritățile speră ca proiectul să atragă peste 400 de mii de vizitatori în primul an, relansând astfel industria turistică din zonă. Primii care au inaugurat muzeul au fost politicienii, dar și un martor al lansării Titanicului la apă.

Titanicul s-a scufundat în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg. În urma naufragiului au murit peste 1 500 de pasageri din cei 2 200 prezenți la bord. Epava Titanicului, construit în perioada 1909-1911, a fost descoperita în 1985.

Recent, regizorul James Cameron a relansat in varianta 3D filmul „Titanic” din anii ’90, cu Kate Winslet si Leonardo diCaprio.