Muzica e prea ușoara

Apropo.ro / 14.02.2005, 11:54
Muzica e prea ușoara
Muzica romaneasca sufera tot mai mult de ne-personalitate. Privind pe scena romaneasca vad ori oameni care au nevoia reala de-a se exprima dar nu știu cum s-o faca, spre exemplu Tapinarii ori, de partea cealalta, producții tampițico-simpatice, departe


Muzica romaneasca sufera tot mai mult de ne-personalitate. Privind pe scena romaneasca vad ori oameni care au nevoia reala de-a se exprima dar nu știu cum s-o faca, spre exemplu Tapinarii ori, de partea cealalta, producții tampițico-simpatice, departe de orice pretenție artistica, gen Aktiv, un ciocanel de cercetat reflexe care te lovește ritmic sub genunchi și-ți face piciorul sa se balangane Peg Bundy-an.

Acestea din urma sunt deja facute dupa rețete clare. Se ia o cantareața frumușica, se iau sample-uri bunicele, se face un clip gay, se amesteca și se servește un Impact – Babe.

Spre mandria noastra exista (din pacate doar cateva nume) și autori creatori, pe care chiar îi intereseaza ce spun prin piesele lor. Cheloo și Ombladon – jos palaria, Zob – brici, Directia V m-au invitat la studio sa le ascult urmatorul album, o sa va povestesc dupa. Alexandru Andrieș ne-a adus un clip superb la Cea mai frumoasa zi. Mai avem un Vank, o Loredana… dar sunt puțini.

Uitați-va în ochii celor pentru care cantați! Nu-mi mai serviți aberația „eu cant pentru mine”, e ca atunci cand spun femeile ca se macheaza pentru ele însele. Paradoxal, deși e cu capul în nori artistul adevarat trebuie sa aibe o luciditate mai mare decat cea a oamenilor obișnuiti – prizonierii realitații imediate. Trebuie sa ai cap și sa-ți cunoști publicul.

Ada Milea are publicul ei pe care îl privește în ochi, Paraziții își știu și-și canta vremurile foarte bine. Directia V ne-a privit acum o saptamana în ochi în Laptarie, și-a dat seama cine suntem și a dat un recital de zile mari, mai underground, lucru pe care știe ca nu-l poate face în fața publicului de la Sala Palatului.

Dar restul ? Nu avem. Blondy ? Canta și cu microfonul stricat. Fuego ? Nu se mai poarta sacouri din alea de pe vremea lui Neckerman. 3SudEst au public de desene animate, Vama n-a mai scos nimic. Fizz e o gluma.

Muzica romaneasca a avut boom-uri, și-au luat baieții scule, s-au ridicat studiouri dar nu mai canta aproape nimeni în timpurile noastre. Toate fetele ce vreau sa spun…

Mihai Dobrovolschi

Tags: