Muzica poate calma durerile cronice

Apropo.ro / 31.05.2006, 10:45
Muzica poate calma durerile cronice
Muzica are un impact pozitiv important în calmarea durerilor cronice, se arata într-un studiu american publicat în Journal of Advanced Nursing, informeaza BBC News Online. Efectele relaxante ale muzicii sunt binecunoscute dar recent au fost confirmate de o echipa de cercetatori americani

Muzica are un impact pozitiv important în calmarea durerilor cronice, se arata într-un studiu american publicat în Journal of Advanced Nursing, informeaza BBC News Online.

Efectele relaxante ale muzicii sunt binecunoscute dar recent au fost confirmate de o echipa de cercetatori americani de la Cleveland Clinic Foundation. Aceștia au testat efectele muzicii pe 60 de pacienți care sufereau de foarte mulți ani de dureri cronice.
Bolnavii care au ascultat muzica cel puțin o ora pe zi au raportat o scadere a nivelului durerii cu 21% și al depresiei cu 25% comparativ cu cei care nu au ascultat muzica.

Pacienții care au participat la realizarea studiului sufera de osteoartrita, probleme ale coloanei vertebrale și artrita reumatoida de cel puțin șase ani. Marea majoritate a pacienților au declarat ca durerea le afecteaza mai mult de o parte a corpului, fiind continua.

Dintre cei care au ascultat muzica, jumatate au avut voie sa-și faca propria selecție de melodii iar cealalta jumatate au ascultat o selecție de melodii realizata de cercetatori.

„Rezultatele nostre indica faptul ca muzica a avut un efect semnificativ prin reducerea durerii, a depresiei și prin creșterea sentimentului de putere”, a declarat Sandra Siedlecki de la Cleveland Clinic Foundation.

Studiile anterioare referitoare la efectul muzicii au scos la iveala faptul ca ascultarea unor melodii relaxante timp de 45 de minute înainte de culcare poate îmbunatați calitatea somnului cu 30%.

Doctorul Cathy Stannard, secretar onorific al British Pain Society, considera ca perceperea durerii este un lucru foarte complicat și este influențata de emoții, experiențe și stari de spirit. Aceasta mai crede ca este posibil ca muzica sa distraga atenția bolnavilor, care astfel nu se mai gândesc la durere.

Mediafax