N-au prezis cutremurul și acum vor face șase ani de închisoare

De: Marian Andrei / 23.10.2012, 10:30
N-au prezis cutremurul și acum vor face șase ani de închisoare
Șapte seismologi italieni au fost condamnați pentru omucidere prin imprudență, din cauza subestimării unor riscuri înaintea cutremurului de la Aquila, în 2009.

Cutremurul, produs pe 6 aprilie, s-a soldat cu peste 300 de morți și a devastat centrul istoric al localității, biserici medievale și o serie de localități din vecinătate. Zeci de mii de persoane au rămas, atunci, fără locuințe.

La sfârșitul lui septembrie a.c., Parchetul a cerut o pedeapsă cu închisoarea de patru ani împotriva celor șapte membri ai Comisiei italiene pentru „riscuri mari”, care s-a reunit la Aquila înaintea cutremurului – șase seismologi și un director din cadrul Protecției civile, Bernardo De Bernardinis.

Parchetul îi acuză pe cei șapte experți că au oferit informații „prea liniștitoare” populației, care ar fi putut să adopte măsuri cu scopul de a se proteja.

Procurorul a denunțat, în rechizitoriul său, „o analiză incompletă, inaptă, neadaptată și vinovat de înșelătoare, deoarece, citind procesul-verbal” al reuniunii „Comisiei pentru riscuri mari”, „găsim informații banale, inutile, autocontradictorii și falacioase„.

De partea cealaltă, avocații care îi reprezintă pe oamenii de știință apreciază că „nu ar trebui să existe nicio șansă” ca verdictul să conducă la o condamnare și că acuzațiile reținute împotriva clienților lor țin „de un drept penal medieval„, în timp ce peste 5.000 de membri ai comunității științifice au adresat o scrisoare deschisă președintelui italian Giorgio Napolitano, în care afirmă că este imposibil ca un cutremur să fie prezis.