Nabucco ne va asigura 15% din consumul de gaze! Or not!

De: Marian Andrei / 15.07.2009, 11:11
Nabucco ne va asigura 15% din consumul de gaze! Or not!
Nabucco pare sa fie solutia pentru gazele necesare Europei de est. Dar exista o mica omisiune: nu sunt furnizori!

Dupa semnarea acordului privind gazoductul Nabucco, politicienii s-au intrecut in declaratii, care mai de care mai pompoase.

De exemplu, premierul Boc declara luni seara ca semnarea acordului reprezinta un succes al Romaniei si, in egala masura, un succes al politicii sefului statului, care a sustinut in permanenta acest proiect in pofida criticilor interne si externe.

Reprezentantul transportatorulului de gaze Transgaz Medias a anuntat ca Romania va beneficia de echivalentul a 15% din consumul actual de gaze al tarii si ca, daca aceasta cantitate nu va fi folosita integral, Romania va putea vinde surplusul.

La randul sau, directorul operational al consortiului Nabucco, Reinhard Mitschek, declara dupa semnarea acordului ca, intoamna, costurile proiectului Nabucco ( estimate la 7,9 miliarde euro), vor fi revizuite in scadere.

Numai vesti bune! Dar nimeni nu a mentionat "amanuntul" ca deocamdata nu exista gazele care vor fi transportate prin acest gazoduct! Site-ul financial24.org arata ca exista tari care sunt considerate potentiali furnizori pe termen lung – Iran, Iraq, Kazakhstan, Turkmenistan si Egipt, dar care nu au semnat niciun acord pe aceasta tema. Singura tara despre care se stie sigur ca va livra gaze este Azerbaidjanul, daca gazoductul va fi terminat la timp, in 2014. Totusi, aceasta tara a semnat acum doua saptamani un acord pentru vanzarea de gaze catre Rusia, miscare care este considerata ingrijoratoare de unii analisti, care cred ca acestea erau de fapt gazele destinate Europei.