Nadal se califica in finala Australian Open (Prosport)

Apropo.ro / 30.01.2009, 17:55
Nadal se califica in finala Australian Open (Prosport)
Nadal s-a calificat in ultimul act al Australian Open dupa ce l-a invins pe Fernando Verdasco, in cinci seturi 6-7, 6-4, 7-6, 6-7, 6-4, scrie Prosport.

 

14 mondial a repetat evolutiile fantastice din partidele precedente, cand a reusit sa-i elimine pe Andy Murray si pe finalistul de anul trecut, Tsonga.

La capatul unui prim set in care nu s-a reusit nicun break, Verdasco s-a impus in tie-break, gratie unui serviciu extrem de precis si puternic, dar si a faptului ca a riscat mai mult – la capitolul lovituri direct castigatoare, Rafa a fost surclasat.

Lucrurile pareau sa se precipite pentru Matador, cand adversarul sau a demonstrat, in actul secund, ca este imbatabil pe propriul serviciu. Totusi, numarul unu mondial a reusit primul break al meciului, la 5-4 si a egalat situatia la seturi.

Daca in primele doua seturi ambii tenismeni au reusit sa castige destul de usor game-urile in care au servit, setul trei a fost unul nebun. Numarul unu mondial a condus cu 2-0 si 4-2, dar de fiecare data `calaul` lui Murray a reusit rebreak-ul. Tiebreak-ul a fost luat de aceasta data de Nadal, care a inchis setul in stil de mare campion, cu un as.

Cand toata lumea se astepta ca Verdasco sa cedeze in sfarsit, acesta a ridicat si mai mult nivelul tenisului practicat. Nadal a zburat dintr-un colt in altul al terenului, returnand aproape tot. Insuficient insa pentru a trece de un Verdasco, hotarat sa-si indeplineasca visul de a se califica in primul turneu de Grand Slam al carierei. Inevitabil s-a ajuns din nou in tie-break, la capatul unui nou set fara break-uri. Aici, numarul 14 mondial si-a aratat clasa, ducand scorul la un incredibil 6-0! Chiar daca Rafa a reusit sa salveze o minge de set, nu avea cum sa surmonteze avantajul colosal luat de adversar.

In decisiv s-a jucat cu garda jos. Nadal a avut mai multe ocazii sa inchida meciul la 4-3 pentru el, pe serviciul lui Verdasco, cand a beneficiat de mai multe mingi de break.

Verdasco a rezistat in acel game, dar la 5-4 pentru Nadal nu a mai avut ce face. Chiar daca a reusit sa salveze doua mingi de meci, Verdasco nu a mai rezistat psihic: a comis o dubla greseala si l-a trimis pe Nadal in prima finala de la Melbourne.

Un meci absolut fantastic, pe care, chiar daca suna a cliseu, ambii tenismeni meritau sa-l castige. A invins de data asta experienta.

A fost a saptea disputa dintre cei doi jucatori, scorul pana acum fiind de 6-0 pentru Nadal. Mai mult, Verdasco reusise in precedentele partide sa-i ia un singur set Matadorului.

Rafa va incerca in finala sa-l opreasca din nou pe Federer, de data aceasta din cursa cu recordul lui Sampras de 14 turnee de Grand Slam castigate. Din punct de vedere psihologic, spaniolul are un ascendent moral clar in fata expresului din Basel: 12-6.

Ramane de vazut in ce masura ibericul se va recupera in timp util dupa meciul maraton disputat azi.

Mai multe detalii despre primul finalist de la Australian Open, pe Prosport.ro.

 

Sursa foto: Prosport