Nadia respinsa de CIO

Apropo.ro / 14.12.2001, 14:50
Nadia respinsa de CIO
Candidatura inaintata de fosta gimnasta romana Nadia Comaneci pentru obtinerea calitatii de membra a Comitetului International Olimpic (CIO) a fost respinsa de catre Comisia Executiva a forului olimpic mondial. Secretarul general al Comitetului Olimpic Roman (COR), Dan Popper, a


Candidatura inaintata de fosta gimnasta romana Nadia Comaneci pentru obtinerea calitatii de membra a Comitetului International Olimpic (CIO) a fost respinsa de catre Comisia Executiva a forului olimpic mondial.

Secretarul general al Comitetului Olimpic Roman (COR), Dan Popper, a declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX, ca solicitarea Nadiei Comaneci a fost respinsa, deoarece ea nu are reședinta in Romania. „Am aratat in dosarul de cadidatura al Nadiei ca ea detine proprietati in Romania, are familia aici, este președinte de onoare la Federatia Romana de Gimnastica, dar se pare ca fara folos. Comisia CIO nu a inteles sau nu a vrut sa inteleaga ca Nadia este un cetatean planetar, ca ea nu apartine numai Romaniei sau Statelor Unite ale Americii”, a spus oficialul COR.

Popper a precizat ca președintele COR, Ion Tiriac, a vorbit, vinieri dimineata, la telefon, cu președintele CIO, Jacques Rogge, pe aceasta tema. „Noi vom face toate demersurile posibile pentru a indrepta aceasta injustitie nemaipomenita”, a precizat Popper.

Comitetul Olimpic Roman (COR) a aprobat, pe data de 23 octombrie, propunerea președintelui COR, Ion Tiriac, ca Nadia Comaneci sa candideze , din partea Romaniei, la alegerile din anul 2002 pentru functia de membru al CIO. La rindul lui, Ion Tiriac și-a depus de doua ori candidatura pentru a deveni membru al CIO (in 2000 și 2001), dar dosarul sau nu a fost acceptat

In cadrul reuniunii de la Lausanne au fost anuntate cele zece candidaturi pentru un post de membru al CIO care vor fi supuse aprobarii in cadrul celei de-a 113-a sesiuni a CIO, prevazuta sa se desfașoare, in perioada 8-24 februarie, la Salt Lake City. Candidati admiși sint urmatorii: Printul Nawaf Fahd Abdul Aziz (Arabia Saudita), Kikis Lazarides (Cipru), Yong Sung Park (Coreea de Sud), Patrick Chamunda (Zambia), Sheikh Tamim Bin Hamad bin Khalifa Al-Thani (Qatar), Sandra Baldwin (SUA), Kai Holm (Danemarca), François Narmon (Belgia), Youssoupha Ndiaye (Senegal) și Matthew Pinsent (Marea Britanie).

In cadrul sesiunii din luna februarie, care va avea loc inaintea Jocurilor Olimpice de iarna de la Salt Lake City, dintre cei zece candidati vor fi aleși patru care vor face parte din CIO. Primii doi dintre cei patru noi membri ai CIO, dupa criteriul numarului de voturi obtinute, vor avea un mandat de opt ani, in timp ce urmatorii doi vor fi aleși pentru o perioada de patru ani.
Sursa:www.mediafax.ro