Nanoparticulele de aur pot ajuta la înlăturarea tumorilor de pe creier

Apropo.ro / 18.04.2012, 13:00
Nanoparticulele de aur pot ajuta la înlăturarea tumorilor de pe creier
Cercetători ai Universității Stanford au folosit nanoparticule de aur pentru a marca țesuturi maligne din creier, făcând mai ușor pentru chirurgi să le elimine, fără să mai afecteze țesuturile sănătoase.

Având un diamentru de 127 de microni (aproximativ cât diametrul unui fir de păr) nanoparticulele de aur sunt injectate în pacient și se așteaptă ca acestea să ajungă la țesuturile afectate unde vor „sângera” intern în zonele afectate și se vor lipi de bucățile de țesut maligne din creier.

Astfel aceste zone afectate vor deveni mult mai vizibile chirurgilor care vor putea să înlăture mult mai eficient bucățile de tumoare din creier, fără să le afecteze pe cele sănătoase datorită contrastului de culoare pe care îl vor genera.

Studiul celor de la Universitatea din Stanford nu este primul în acest domeniu… În anul 2011, o elevă în ultimul an de liceu din SUA, Angela Zhang, a fost premiată de către fundația Siemens pentru un proiect științific similar, care să ajute la identificarea și eliminare celulelor stem cancerigene folosind nanoparticule de aur.