Narcisele sunt otravitoare?

Apropo.ro / 18.04.2008, 11:37
Majoritatea plantelor sunt sigure, motiv pentru care sunt folosite in domeniul cosmeticii, medicamentelor, etc. Cunosti totusi plantele?

Natura a prins viata, vezi in jurul tau cum au inverzit pomii si cum florile impart mirosul lor in toate cele patru colturi. Poate nu stiai dar exista anumite plante si flori care iti pot provoca dureri de cap, altele iti pot provoca convulsii sau, fara gluma, te pot ucide. Copii sunt cei mai vulnerabili.

Majoritatea plantelor sunt sigure, motiv pentru care sunt folosite in domeniul cosmeticii, medicamentelor, etc. Iti cunosti totusi plantele din gradina ta?

Narcisa

Incantatoarea floare, galbena sau alba, este pe jumatate otravitoare, daca bulbii sunt consumati in cantitati mari. Anumite persoane ii confunda cu usturoiul. Bulbii de narcisa consumati la masa iti pot provoca stari de voma, ameteala, crampe si diaree.

Rhododendronul

Rhododendronul sau tufele de azalee (o alata varianta de rhododendron) arata foarte bine in gradina ta, cand vine primavara. Mierea produsa din aceasta planta este toxica. Starile pe care ti le poate produce consumarea acestei plante, sub diferite forme, sunt durerile de cap, voma, diaree, dureri musculare, convulsii sau chiar coma.

Ficusul

Toata lumea il cunoaste si il are acasa. Frunzele de ficus sunt laptoase, iar sucul extrem de toxic. In prezent exista 800 de specii de ficus, cele mai multe fiind de interior (apartament, etc). Ce patetsti daca mananci? Dupa ce ti se face rau, faci o alergie sau o inflamatie, dupa care doctorul va avea grija de tine.

Crizantema

Se cunosc in jur de 200 de specii de crizantema. Stiati ca unul din rolurile ei este aceea de a tine iepurii la distanta? Floarea este toxica si pentru animale, dar si pentru oameni. Nu la modul cel mai grav. Atingerea plantei nu iti provoaca reactii alergice, in cel mai rau caz.

Lacramioara

Aceste senzuale picaturi de roua sunt de-a intregul otravitoare, incepand de la tija firava si pana la floarea – clopotel. Lacramioara ingerata in mari cantitati iti provoaca ameteala, voma, diaree, dureri abdominale, crampe, bataile inimii bot deveni neregulate.