NASA: Mesaj în cod Morse descoperit pe Marte – FOTO

De: Cătălina Matei / 12.07.2016, 15:10
NASA: Mesaj în cod Morse descoperit pe Marte - FOTO
Dune de nisip formând parcă un mesaj în Morse au fost descoperite pe Marte

Această imagine a dunelor de culoare întunecată de la suprafaţa planetei Marte a fost obţinută la 6 februarie 2016 prin intermediul camerei HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) din dotarea modulului orbital Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), aparţinând NASA.

Caracteristicile acestor dune sunt influenţate de topografia locală. Forma şi orientarea lor oferă de obicei oamenilor de ştiinţă informaţii despre direcţia vântului, însă în această imagine formele dunelor sunt foarte complexe şi astfel este dificil de estimat direcţia vântului.

O depresiune circulară (probabil un vechi crater de impact) a limitat volumul de nisip disponibil pentru formarea de dune şi a influenţat dinamica vântului marţian din zonă. Drept urmare, dunele din această zonă formează puncte şi linii distincte, asemenea unui mesaj Morse.

„Liniile” sunt nişte dune liniare formate sub acţiunea unor vânturi bidirecţionale, care nu se deplasează pe o direcţie paralelă cu duna. În schimb, efectul combinat al vânturilor care bat din două direcţii în unghi drept asupra dunelor a făcut posibilă acumularea liniară a prafului şi nisipului marţian. „Punctele” mai mici apar atunci când procesul de formare al dunelor liniare suferă întreruperi. Acest proces nu este deocamdată foarte bine înţeles şi de aceea NASA a optat pentru fotografierea acestei regiuni cu camera HiRISE, scrie Agerpres.