NASA: Spațiul cosmic te îmbolnăvește!

De: Marian Andrei / 13.03.2012, 16:52
NASA: Spațiul cosmic te îmbolnăvește!
Studiile medicale efectuate asupra astronauților care au petrecut mai mult de o lună în spațiul cosmic au relevat câteva probleme medicale serioase, care ar putea creea dificultăți în organizarea viitoarelor misiuni spațiale de lunga durată.

Doctorii au examinat 27 de astronauți care au participat la misiuni cu durate extinse ale NASA și au descoperit deformări ale globilor oculari, nervilor optici si ale glandei pituitare care urmează un anumit tipar și care nu pot fi explicate.

Problemele descoperite sunt similare cu cele cauzate de hipertensiunea intercraniană, o boală destul de rară, manifestată atunci când presiunea ridicata din interiorul craniului presează creierul și partea interioara a ochilor.

Echipele medicale ale NASA și a agențiilor spațiale din Europa, Rusia, Japonia și Canada investighează aceste anomalii, monitorizând astronauții înainte, în timpul și după misiunea spațială, în speranța că vor descoperi cauzele.

Medicii au fost alertați atunci când astronauții întorși din misiune – pe Statia Spatială Internațională sau pe una din navetele spatiale americane – au raportat schimbări ale acuității vizuale – unele în bine, altele în rău.

Larry Kramer, cel care conduce acest studiu, spune că anomaliile detectate devin „un factor limitativ” în ceea ce privește călătoriile de lungă durată în spațiu, mai ales în cazul viitoarelor misiuni cu echipaj uman spre Marte sau a turismului spațial.