NASA vrea sa instaleze o masina de spalat rufe pe Statia Spatiala Internationala

Apropo.ro / 01.12.2011, 09:56
NASA vrea sa instaleze o masina de spalat rufe pe Statia Spatiala Internationala
Astronautii de pe Statia Spatiala Internationala se confrunta cu mirosuri extrem de urate, ei neavand posibilitatea de a-si curata hainele cat timp stau in misiune asa ca NASA doreste sa trimita cu urmatoarea racheta o masina de spalat rufe.

Chiar daca nu transpira la fel de mult ca pe Pamant, bacteriile tot se acumuleaza pe hainele astronautilor, care sunt nevoiti sa poarte aceleasi haine zile in sir asa ca NASA a semnat un contract cu compania UMPQUA, care sa ii ofere o masina de spalat cu consum redus de electricitate si de apa.

A fost necesar acest pas deoarece costurile trimiterii in spatiu sunt intre 5.000 si 10.000 de dolari pentru 500 de grame asa ca era extrem de scump sa le trimita astronautilor lenjerie de corp curata.

UMPQUA a creat un prototip care foloseste jeturi puternice cu vapori de apa si microunde pentru a spala si usca rufele. Ei pretind ca acest model obtine o spalare mult mai buna a hainelor decat metodele conventionale.

Producatorii spun ca aceasta inventie ar putea fi folosita si la sol, mai ales in centrele militare sau de cercetare izolate, care nu au acces rapid la facilitatile normale, cu care suntem obisnuiti.

UMPQUA a mai semnat inca un contract cu NASA pentru a crea un arzator eficient al materiei fecale, tot pentru imbunatatirea calitatii vietii astronautilor aflati la bordul Statie Spatiale Internationale.