Naștere normala sau cezariana?

Apropo.ro / 13.09.2004, 16:51
Naștere normala  sau cezariana?
Venirea pe lume a unui copil aduce bucurie întregii familii, dar provoaca și multa suferința mamei. Tot mai multe gravide, de teama durerilor din timpul nașterii, prefera operația cezariana. devenit chiar o moda în randul mamicilor din lumea întreaga sa opteze pentru aceasta

Venirea pe lume a unui copil aduce bucurie întregii familii, dar provoaca și multa suferința mamei. Tot mai multe gravide, de teama durerilor din timpul nașterii, prefera operația cezariana.

devenit chiar o moda în randul mamicilor din lumea întreaga sa opteze pentru aceasta intervenție chirurgicala. Statisticile arata ca rata gravidelor care aleg varianta bisturiului variaza între 18 și 25%.

Numai în Anglia, acum 3 ani, mai bine de 21% dintre femei nașteau prin cezariana. Profesor dr. David James, directorul Centrului Medical din Nottingham, susține ca 10% din indicațiile de cezariana nu sunt valide. Nici Romania nu face excepție de la regula europeana, numarul gravidelor care solicita operația cezariana crescand de la un an la altul.

Cand se impune operația
Totuși, înainte de a cere medicului aceasta intervenție, viitoarele mamici ar trebui sa știe ce riscuri implica o naștere prin cezariana. Decizia trebuie luata de catre medicul obstetrician; acesta are ultimul cuvant, operația impunandu-se numai în anumite situații. A scapa de chinurile facerii nu este un motiv întemeiat, mai ales acum, cand exista o serie de posibilitați de calmare a durerilor, pana la anestezii locale. În plus, e mult mai sanatoasa nașterea normala: atat pentru mama, cat și pentru fat. Exista, însa, unele cazuri în care se recomanda operația cezariana:

* anomalii osoase sau ale unor fragilitați uterine
* anumite prezentații pelviene, poziții transversale ale fatului
* unele suferințe fetale
* cezariana în antecedente
* ori de cate ori intervența este mai sigura pentru mama sau fat decat nașterea pe cale vaginala

În ce consta intervenția
Cezariana este o operație care consta în incizarea (taierea) abdomenului și a uterului pentru a scoate nou-nascutul. Procedurile sunt executate de un medic obstetrician și de un chirurg, iar anestezia și reanimarea nou-nascutului necesita prezența unui medic anestezist și a unui neonatolog. Se fac doua tipuri de taieturi: clasica (folosita în cazul gravidelor cu placenta praevia sau cu o așezare transversa a fatului) și incizia segmentului inferior. Intervenția este destul de sigura, datorita tehnicilor medicale avansate și mijloacelor moderne de tratament, dar, cu toate acestea, este mai puțin sigura decat nașterea pe cale normala.

Riscuri
Rata mortalitații și a morbiditații este de cateva ori mai mare decat în cazul nașterilor vaginale. Cifrele confirma acest lucru: în 2001, aproape 7% dintre femeile din Marea Britanie, care au nascut prin cezariana, au decedat. Rata de reușita a operației este de 75%.

Avantaje și dezavantaje
La nașterea prin cezariana, lactația se va instala ceva mai greu decat la nașterea pe cale vaginala. Mama nu va simți durerile nașterii, dar, cu siguranța, va trebui sa le suporte pe cele de dupa. Avand în vedere ca este vorba despre o operație, dupa dispariția anesteziei vor aparea dureri abdominale, dureri de cap etc. Va ramane și o mica cicatrice.