NATO a ucis din nou oameni nevinovați, în Afganistan

De: Dragos Tanase / 17.09.2012, 15:00
NATO a ucis din nou oameni nevinovați, în Afganistan
Un atac aerian NATO a ucis opt femei afgane, care adunau lemne de foc din pădure. NATO a declarat că atacul viza 45 de teroriști armați, însă au recunoscut că au existat și victime colaterale.

Femeile adunau lemne de foc când a avut loc atacul, a declarat purtătorul de cuvânt al provinciei Laghman, Sarhadi Zewak.

Pe lângă cele ucise, mai multe femei au fost rănite în atacul NATO. Sătenii au transportat corpurile celor decedate în fața biroului guvernatorului local, țipând „Moarte Americii!!”, a mai precizat Zewak.

Șapte femei sunt internate în spitalele din apropiere, primind îngrijiri, printre ele existând și fetițe în vârstă de 10 ani.

Rapoartele inițiale au indicat că 45 de insurgenți armați au fost uciși în urma „atacului aerian de precizie”, conform spuselor purtătorului de cuvânt NATO, Jamie Graybeal.

Cu toate acestea, maiorul Adam Wojack, un purtător de cuvânt al ISAF(International Security Assistance Force), a declarat pentru BBC că între cinci și opt civili ar fi fost prinși la mijloc într-o „pierdere tragică de vieți”.

Anul trecut, aproximativ 400 de civili Afgani au fost uciși în operațiunile conduse de trupele internaționale și cele afgane, precizează un raport UN.

Statisticile din acest an arată că numărul victimelor colaterale, până la jumătatea lui 2012, a scăzut cu 15 procente.