Natura se razbuna!

Apropo.ro / 18.03.2002, 12:52
Natura se razbuna!
Dezastrul de saptamana trecuta din Piatra Craiului ne face sa ne intrebam cati dintre noi merg oare pe munte doar de dragul "de a merge pe munte" si cati merg ca sa arate cat de "macho" pot fi. Pana si marii exploratori stiu ca "muntele se razbuna". Indiferent ca esti la cabana, sau ai

Dezastrul de saptamana trecuta din Piatra Craiului ne face sa ne intrebam cati dintre noi merg oare pe munte doar de dragul „de a merge pe munte” si cati merg ca sa arate cat de „macho” pot fi. Pana si marii exploratori stiu ca „muntele se razbuna”.

Indiferent ca esti la cabana, sau ai reusit sa ocupi primul, impreuna cu gasca, un refugiu, sau chiar daca stai intr-un cort, nu uita ca sunt cateva reguli elementare de care trebuie sa tii seama.

Si pentru ca am vorbit despre incendiul care a mistuit pana la temelie unul dintre locurile in care obisnuiam sa ne ducem cu prietenii, iata cateva reguli despre cum sa aprinzi focul pe munte.

Intai de toate, vei amenaja o vatra la cel putin 50 de metri departare de liziera padurii.Curata locul de tot ce ar putea propaga flacarile! Asaza vreascurile intr-o groapa sapata in pamant si pune brazdele in partea dinspre care bate vantul. Nu pleca de langa foc, decat dupa ce flacarile s-au stins complet.

Pentru un adevarat foc de tabara ai nevoie de lemne lungi de cate 2 m, pe care le asezi vertical, rezemate in varf unele de altele.

Focul fara fum: lemnele se asaza in stea, ca spitele unei roti si, pe masura ce ard, se imping spre centru; un asemenea foc nu face flacara mare si nici nu da fum;

Focul polinezian: focul se aprinde pe fundul unei gropi, pardosit cu piatra; lemnele se asaza in picioare, iar focul se alimenteaza de la sine; acest tip de foc da multa caldura, iar jaraticul se pastreaza timp indelungat;

Focul canadian: se face din lemne lungi, cladite spre partea in care bate vantul, sau paralel cu intrarea in cort; esentele de lemn cele mai indicate sunt cele de salcam si brad, care ard chiar daca sunt verzi.

Mihaela CARPEA