Nazareth – Rock’n’Love

Apropo.ro / 20.04.2009, 00:00
Nazareth - Rock’n’Love
Prin anii ’70, toate posturile de radio difuzau pînă la epuizare single-ul “Love Hurts”. După 35 de ani, hitul formaţiei Nazareth încă ne răsună în urechi, fiind cotat drept una dintre cele mai bune balade rock.

Începuturile au fost anevoioase pentru o trupă mică, cum era, prin ’68, Nazareth. Solistul Dan McCafferty, chitaristul Manny Charlton, basistul Pete Agnew şi percuţionistul Darrel Sweet formau un nou band scoţian, care cînta mai mult noaptea prin baruri, în timpul zilei fiecare avînd un alt job. Primul album, “Nazareth”, lansat în ’70, a marcat mutarea trupei la Londra, a atras fani din Germania, dar n-a prea prins la public. A doua încercare, intitulată “Exercises”, scotea formaţia din anonimat, dar de-abia “Ramanaz” (1973), cel de-al treilea album, propulsa Nazareth în topul britanic. Deja, sound-ul lor se aşezase şi deveniseră îndeajuns de buni încît să urce pe aceeaşi scenă cu Deep Purple. După alte două colecţii rock, “Loud’N’Proud” şi “Rampant”, Nazareth făcea istorie cu “Hair of the Dog” şi cu al său megahit “Love Hurts”.

“Love Hurts”

Nu mai puţin de 42 de variante au fost înregistrate după “Love Hurts”, melodia compusă de Boudleaux şi Felice Bryant în 1960. Dintre aces­tea, cele mai cunoscute inter-pretări aparţineau, pînă la versiunea livrată de Nazareth, lui Roy Orbison, Marl Wynter, Jimmy Webb, The Who, Jim Capaldi şi lui Gram Parsons şi Emmylou Harris – a cărei înregistrare cei de la Nazareth o ascultau de ani buni în dubiţă, în timp ce se aflau în diferite turnee. Cei patru intenţionau să realizeze o versiune proprie, dar nu s-au gîndit niciodată la piesă ca la un megahit. În timp ce Dan şi Pete se aflau la o nuntă în Scoţia, Manny şi Darrel au încercat să recompună fundalul sonor şi să pregătească piesa pentru înregistrare. La reîntoarcerea lui Dan şi Pete în studio, formaţia a decis soarta noului album, cu “Love Hurts” în playlist. Rezultatul: au penetrat piaţa americană şi au spart-o pe cea europeană, devenind lideri în topurile din Canada, Germania, Danemarca şi Olanda.

În premieră în România, “Love Hurts” va fi cîntată live pe 26 aprilie, în incinta Hala, o sală de concerte modernă din Bucureşti, din zona Mihai Bravu. Concertul se va deschide cu recitalul formaţiei româneşti Trooper. Pe 25 aprilie, membrii trupei Nazareth vor participa, în direct, la emisiunea “Maniacii”, de pe TVR 2, iar la final vor oferi fanilor prezenţi două chitare cu autografele lor.

Maniacii – Sîmbătă, 19.30, TVR 2