Nea Mărin – Şeful vedetelor la Serviţi, vă rog!

Apropo.ro / 20.07.2009, 00:00
Nea Mărin - Şeful vedetelor la Serviţi, vă rog!
- Cum aţi ajuns să consiliaţi echipa “Dansez pentru tine“ la probele de folclor? Probabil că ei căutau un expert în folclor, cert e că am primit un telefon de la unul dintre producători şi am acceptat pînă la urmă o discuţie, pentru că au fost foarte insistenţi. Recunosc că m-a convins discuţia cu ei şi, mai ales, întîlnirea cu Edi Stancu. Am înţeles că vor să împlinească visul meu cel mai important, acela de a aduce din nou folclorul în preferinţele publicului, dar într-o prezentare inedită şi modernă.

– Cum aţi ajuns să ştiţi atîtea lucruri despre folclor?
M-am născut într-un sat cu tradiţie, în comuna Conteşti, judeţul Teleorman. Am avut o copilărie fericită la ţară, ca-n “Amintiri din copilărie“. Apoi, am fost vătaf de căluşari şi am hotărît din tinereţe că asta vreau să fac. Şi asta am făcut toată viaţa: din dansator am ajuns instructor şi, din instructor, expert în folclor. Dansez de 44 de ani, de la 6 ani. Aş vrea să mă opresc, dar nici nu pot şi nici nu mă lasă alţii.

– În mod obişnuit, cu ce vă ocupaţi?
Sînt angajat la Centrul naţional de conservare şi promovare a culturii tradiţionale din cadrul Ministerului Culturii şi mă ocup de trupele de dans folcloric din ţară.

– Păreţi ca la dvs. acasă în satul Măgura. Pensiunea din noua emisiune vă aparţine?

Aş vrea eu. Concediile mi le fac în Măgura de cîţiva ani buni, la un coleg de şcoală, care are o pensiune aici.

– Care e treaba dvs. în acest show?
Eu sînt şeful lor. Nu ştiu cum am ajuns şi pe-aici, cum m-au convins să fac şi asta, dar nu prin metode curate, ci prin învăluire. Au vorbit cu familia mea, le-au convins întîi pe soţia şi pe fiica mea şi pe urmă n-am mai putut să mă pun cu nimeni.

Aşa că acum trebuie să învăţ vedetele cum se ţine o pensiune la ţară, să le verific, să le pedepsesc cînd e cazul, astfel încît nişte copii săraci să-şi poată permite o vacanţă de vis.

– Ce nu trebuie să facă oricare dintre noi – de exemplu – la cosit…
Problema e că trebuie să faceţi multe. Nu e bine să fumaţi sau să adormiţi sprijiniţi în coasă…

– Ce ar trebui să ştie vedetele despre viaţa la ţară, ca treburile pe care le daţi să nu le mai stîrnească lacrimi?
Trebuie să ştie că este un anumit stil de viaţă, cu care foarte greu te obişnuieşti. Oamenilor de aici nu li se pare greu, dar pentru cineva care nu a trăit în condiţiile acestea este foarte greu. Cătălin Moroşanu preferă multe lupte grele în ring şi multe antrenamente unei zile în pensiune!

– Pe care dintre concurenţii-vedetă i-aţi chinuit cel mai tare?
Eu îi chinui pe toţi la fel. Sînt “coşmarul vieţii“ lui Jean de la Craiova, Jean Paler consideră că sînt un pitbull şi şef de tarla, iar Cătălin Moroşanu mi-a luat frica.

– Care au fost cele mai grele munci pentru fete?
La vacă, la cosit, la căratul fînului, dar şi la îngrijirea animalelor.

– Pentru dvs. ce e dificil din aceste munci?
Nu mi se pare nimic greu. Pentru mine a fost un mod de viaţă şi a rămas un mod de viaţă, chiar dacă m-am adaptat altor condiţii. Şi în Bucureşti am cîteva găini…

– Dacă n-ar fi vorba de dvs., ce i-aţi face lui Nea Mărin să-i veniţi de hac şi să vă mai lase să vă odihniţi?

Jean de la Craiova ar fi vrut să-mi dea Romergan să mă adoarmă.

Probabil asta ar fi soluţia, deoarece nu am luat niciodată medicamente şi sigur acestea şi-ar face efectul. Altfel, am o energie pe care nu mi-o pot stăpîni şi-i pun pe toţi pe jar, chiar şi pe cei din echipă.

– Pe cine aţi vrea să aveţi pe mînă la “Serviţi, vă rog!”?
Ohooooo… pe Edi Stancu, pe Mihai Petre. Şi poate să vină şi Wilmark, că nu ne supărăm.
 

Serviţi, vă rog! VINERI – SÎMBĂTĂ, 20.30, PRO TV