Nebunia Arctic Monkeys

Apropo.ro / 20.03.2006, 14:50
Nebunia Arctic Monkeys
Bomba muzicala a anului 2006 se numește Arctic Monkeys și promoveaza britpop combinat cu punk, un stil care a întors U.K.-ul pe dos. Baieții, care au parte de super-publicitate și mega-vânzari în Anglia, sunt la noi practic inexistenți. Noroc cu Apropo...

Bomba muzicala a anului 2006 se numește Arctic Monkeys și promoveaza britpop combinat cu punk, un stil care a întors U.K.-ul pe dos. Baieții, care au parte de super-publicitate și mega-vânzari în Anglia, sunt la noi practic inexistenți. Noroc cu Apropo…

Arctic Monkeys au debutat direct pe locul întâi în topul australian și pe locul 24 din US, devenind astfel cel mai tare debut de chitara independenta din istoria acestui top. Stilul lor poate fi numit numit, dar dupa o ascultare destul de atenta, un garage rock revival, întâlnit pâna de curând numai în Anglia și cam deloc la noi. Primii care au mers pe acest gen au fost, cum am mai spus, The Strokes, vocea solistului de la Arctic Monkeys semanând chiar destul de mult cu cea a solistului de la Strokes, și The Hives, care la rândul lor au reușit sa revoluționeze lumea muzicala. Arctic Monkeys au reușit însa mult mai mult de atât. O trupa difuzata inițial doar de catre MTV 2 a ajuns sa câștige trei premii NME pentru „Best British Band”, „Best New Band” și „Best Track”.

În doar prima zi dupa lansare, Arctic Monkeys au vândut peste 100.000 de exemplare, cu 40.000 mai multe decât fusese preconizat. Astfel s-a zvonit ca baieții ar putea avea cele mai mari vânzari din instoria industriei muzicale, depașiind 350.000 de exemplare într-o sapatmâna. Așa s-a și întâmplat: au ajuns sa atinga un record al vânzarilor și sa câștige trei premii NME la doar câteva saptamâni de la lansare.

Arctic Monkeys, care îi citeaza ca mentori pe cei de la The Clash și The Smiths, au reușit sa creeze un punk vibrant care sa completeze de minune o piața a brit-pop-ului, care sa le placa și fanilor de rock alternativ sau rock mai agresiv.

Alex Turner (solist și chitarist), Jamie Cook (chitarist), Andy Nichols (basist) și Matt Helders (tobar) s-au întâlnit la începutul anului 2003 și au pus bazele trupei într-un timp foarte scurt. Și asta deși cei mai mulți dintre ei nu avusesera nici o legatura cu muzica pâna în acel moment. De fapt, Turner și Cook au pus mâna pe chitari abia cu un an înainte, când primisera instrumentele cadou de Craciun. Întâlnindu-se și repetând într-un garaj au facut o obsesie pentru White Stripes și The Vines, ale caror piese le-au repetat pâna la epuizare, ei neavând melodii proprii.

Citește mai multe despre nebunia Arctic numai în

Tags: