Negru și blond – originile blonzilor afro din Melanezia

De: Carmen Ulian / 23.04.2014, 11:30
Negru și blond - originile blonzilor afro din Melanezia
Aproape un sfert din populația din Melanezia au trăsături neobișnuite - pielea neagră și părul blond.

Melanezia face parte din arhipelagul insulelor Solomon, la est de Papua Noua Guinee, Oceania. Mii de insulițe sunt locuite de puțin peste jumătate de milion de oameni. Mulți dintre ei au pielea neagră și părul auriu. Despre cei de aici se spune că au pielea mai neagră decât cei din afara Africii, dar în mod bizar sunt blonzi.

Această caracteristică nu este tocmai o mare ciudățenie, căci specialiștii au găsit răspunsul. De mai mulți ani, europeni, în special britanici, nemți și australieni care au venit în zonă. Câteva insule sunt sub jurisdicție germană încă din secolul 19. În 1893, britanicii au declarat sudul Insulelor Solomon ca fiind protectorate de ei. La sfârșitul secolului 20, companii australiene și britanice au dezvoltat plantații de nucă de cocos pe multe dintre aceste insule.

blond.afro

Ținând cont de valul de strâini care au pătruns pe teritoriul băștinașilor afro nu este greu de înțeles cum de s-a ajuns la o asemenea combinație de rasă.

Localnicii au și ei varianta lor, diferită de cea a relațiilor între rase. Ei susțin că părul blond este rezultatul unei diete bogate în pește și expunere prelungită la soare.

Există și alte teorii care susțin că ar fi vorba de o mutație recesivă. Se poate ca unii dintre cei blonzi să fi moștenit culoarea părului de la părinți sau strămoși. Specialiștii susțin că este un bun exemplu de evoluție convergentă.