Nelson Mandela, între viață și moarte

De: Marian Andrei / 25.06.2013, 10:45
Nelson Mandela, între viață și moarte
Nelson Mandela "se află în stare critică la spital", a declarat șeful de stat Jacob Zuma pentru presa internațională, repetând termenii folosiți în ajun pentru a anunța o degradare bruscă a stării de sănătate a eroului național.

Fostul președinte Nelson Mandela, în vârstă de aproape 95 de ani, este spitalizat de 17 zile și se află acum între viață și moarte, având familia lângă el.

„Medicii fac tot posibilul pentru a îi asigura bunăstarea și confortul”, a adăugat Jacob Zuma, fără a dezvălui tipul de tratament primit de Mandela.

„Am fost la spital ieri seară (duminică) (…) Dată fiind ora, acesta dormea deja, l-am văzut, am discutat puțin cu doctorii și soția sa Graca Machel. Nu sunt în măsură să vă dau alte detalii, nu sunt doctor”, a adăugat acesta în cadrul acestei conferințe de presă prevăzută de mult timp pentru a vorbi despre alegerile din 2014.

Nelson Mandela „este împăcat cu sine însuși”, a asigurat una dintre fiicele sale, Makaziwe. „A dat atât de multe lumii. Cred că este împăcat”, a declarat ea.

Evocând posibilitatea ca acestea să fie „ultimele momente” de intimitate între copii și tată, ea a deplâns „frenezia presei” care s-a adunat din lumea întreagă.

Considerat ca fiind părintele tinerei democrații multirasiale sud-africane, Mandela simbolizează obținerea pentru prima dată a dreptului de vot de către majoritatea neagră în 1994 și sfârșitul suferințelor îndurate în timpul regimului rasist al apartheid.